Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γιορτάζεται και στην Ελλάδα το Halloween. Ποια είναι όμως η ιστορία του και τι ακριβώς γιορτάζουμε;
Η λέξη “Halloween” είναι συντομογραφία του “All Hallows Eve”, η οποία αναφέρεται στο βράδυ της παραμονής της γιορτής των Αγίων Πάντων, που είναι την 1η Νοεμβρίου. Ενώ οι Άγιοι Πάντες ξεκίνησαν να γιορτάζονται το 609 μ.Χ., στις 14 Μαΐου, ο Πάπας Γρηγόριος 4ος μετακίνησε τον εορτασμό την 1η Νοεμβρίου. Αυτή η αλλαγή πιθανολογείται πως έγινε επειδή η πόλη της Ρώμης δεν μπορούσε να στεγάσει τον μεγάλο αριθμό των πιστών που συνέρρεαν τον Μάιο.
Ο εορτασμός του Halloween έχει τις ρίζες του σε κέλτικες γιορτές. Ειδικότερα, στο Samhain που σημαίνει «το τέλος του καλοκαιριού». Το Samhain σηματοδοτούσε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.
Σε επαφή με τα πνεύματα!
Η παράδοση λέει ότι την παραμονή του Halloween ερχόμαστε πιο κοντά με τα πνεύματα και τον άλλο κόσμο! Τα χρώματα που πρωταγωνιστούν είναι το πορτοκαλί και το μαύρο: Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο. Γι’ αυτό και βλέπουμε να γιορτάζεται η συγκεκριμένη μέρα με “τρομακτικά” ντεκόρ, διακοσμητικά και εδέσματα. Επίσης, εκείνη τη μέρα συνηθίζεται να βλέπουμε θρίλερ και να κάνουμε ιδιαίτερες και τρομακτικές μεταμφιέσεις. Σχετικά με τις μεταμφιέσεις ισχύει πως πίστευαν ότι οι ψυχές των πεθαμένων περιπλανώνται στη Γη μέχρι την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Έτσι, το βράδυ πριν από το Halloween, οι ψυχές είχαν μια τελευταία ευκαιρία να εκδικηθούν όποιον τους έβλαψε στη ζωή τους. Όσοι θεωρούσαν πως υπήρχε λόγος να ανησυχούν, μεταμφιέζονταν με σκοπό να μην τους αναγνωρίσει το πνεύμα που ζητούσε εκδίκηση!
Τrick or treat
Το trick or treat, όπου τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, μαζεύοντας γλυκά έχει την αφετηρία του στον 16ο αιώνα. Τότε, Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Ουαλοί μεταμφιέζονταν και επισκέπτονταν σπίτια, απαγγέλλοντας ποιήματα με αντάλλαγμα φαγητό. Ουσιαστικά, αντιπροσώπευαν τις “θεότητες του χειμώνα” που απαιτούσαν ανταλλάγματα για καλή τύχη.
Κολοκύθες και φαναράκια
Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν κολοκύθες για τα φαναράκια ήταν οι μετανάστες από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, γιατί ήταν πολύ οικονομικές και τις έβρισκαν εύκολα. Την παραμονή των Αγίων Πάντων συνήθιζαν να νηστεύουν το κρέας και γι’ αυτό η μέρα είναι συνδεδεμένη με κολοκύθες, μήλα και χορτοφαγικά πιάτα και σνακ.
Ήξερες ότι…
Παρόλο που εμείς γνωρίζουμε το Halloween από την αμερικανική κουλτούρα, γεννήθηκε στην Ευρώπη. Λόγω της μεγάλης μετανάστευσης Ιρλανδών και Σκωτσέζων τον 19ο αιώνα στην Αμερική, η γιορτή σταδιακά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής.