Λόμα Λίντα: Η “μπλε ζώνη” της Καλιφόρνιας και τα μυστικά μακροζωίας της

Οι “μπλε ζώνες” είναι οι περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και έχουν υψηλή ποιότητας ζωής. Μία μπλε ζώνη υπάρχει και στην Ελλάδα – είναι η Ικαρία. Εμείς όμως τώρα θα πάμε στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στην μπλε ζώνη Λόμα Λίντα για να μάθουμε τα μυστικά της.

Τι συμβαίνει στη Λόμα Λίντα και οι κάτοικοί της ζουν μέχρι και 10 χρόνια περισσότερο από τον μέσο όρο; Το Insider επισκέφτηκε τη Λόμα Λίντα κι έτσι μπορούμε να μοιραστούμε πολύτιμες πληροφορίες.

Συμβουλές διατροφής
– Τρεις μερίδες πουλερικών και κόκκινου κρέατος την εβδομάδα είναι μια σύσταση για υγιεινή διατροφή αντιγήρανσης. “Μπορείτε να αποφεύγετε όσο το δυνατό το πολύ γάλα και το κρέας, αλλά παρόλα αυτά να απολαμβάνετε ορισμένα ζωικά προϊόντα. Μια τάση προς τη βίγκαν διαροφή, αλλά και με λίγο ψάρι και λίγο τυρί, είναι μια καλή συμβουλή” λέει ο καρδιολόγος του Πανεπιστημίου της Λόμα Λίντα, Γκάρι Φρέιζερ.
– Η κατανάλωση σολομού, λιναρόσπορου, canola και καρυδιών είναι σημαντική γιατί προστατεύει την καρδιά. Γενικότερα συνιστάται η διατροφή που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
– Σημασία στον προγραμματισμό! Είναι χρήσιμο να σχεδιάσετε ένα μενού για την εβδομάδα. Να ψωνίζετε μια φορά την εβδομάδα με έμφαση σε φρέσκα προϊόντα και να ξέρετε ότι η απουσία προγραμματισμού οδηγεί συχνά στην επιλογή του fast food.

Χαλάρωση, ανανέωση, κοινωνικοποίηση
Αυτό το τρίπτυχο χαρίζει μακροζωία. Στη Λόμα Λίντα είθισται να ξεκουράζoνται κάθε Σάββατο. Είναι μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στη θρησκεία των Αντβεντιστών! Η χαλάρωση είναι στην κουλτούρα τους: Αφιερώνουν καθημερινά έστω και λίγο χρόνο για να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Δεν παραλείπουν ποτέ να απολαμβάνουν την ομορφιά, τη φύση και να ηρεμούν. Επιπλέον, κύριο μέλημά τους είναι να διατηρούν ισχυρούς τους κοινωνικούς δεσμούς τους, επενδύουν πολύ στις διαπροσωπικές σχέσεις και η ανατροφοδότηση τους ωφελεί.

info
Υπάρχουν πέντε “μπλε ζώνες”: η Οκινάουα (Ιαπωνία), η Σαρδηνία (Ιταλία), η Χερσόνησος Νικόγια (Κόστα Ρίκα), η Ικαρία (Ελλάδα) και η Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια, ΗΠΑ).