Ποιοι θα αλλάξουν το lifestyle τους για το καλό του πλανήτη;

Πώς νιώθεις και τι σκέφτεσαι σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη; Θα άλλαζες ριζικά τον τρόπο ζωής σου για το καλό της Γης; Κάποιοι δηλώνουν έτοιμοι να το κάνουν…

Οι Ευρωπαίοι θέλουν στην πράξη να βοηθήσουν τον πλανήτη; Τι θα κάνουμε ως υπεύθυνοι πολίτες ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή; Έρευνα για λογαριασμό του Guardian.com αποκαλύπτει πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα όπως ποιες ηλικιακές ομάδες είναι έτοιμες να αποκτήσουν λιγότερα παιδιά για το καλό του πλανήτη μας!

Στην έρευνα συμμετείχαν άνθρωποι από 7 χώρες: Μεγάλη Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία. Ας δούμε τα συμπεράσματα!

Αρχικά, από την έρευνα προκύπτει ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι περισσότερο διατεθειμένοι να προβούν σε μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 1/3 των ηλικιών 18-24 και 25-34 έχουν ήδη αποφασίσει ή είναι διατεθειμένοι να μην αποκτήσουν όσα παιδιά επιθυμούσαν, ενώ στις αμέσως μεγαλύτερες ηλικίες αυτά τα ποσοστά κυμαίνονται από το 1/5 μέχρι το 1/10. Επιπρόσθετα, περισσότερο από το 50% νέων των ηλικιών 18-24 δηλώνουν ότι μπορούν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο και να στραφούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ μόνο το 45% των ηλικιών άνω των 65 έχει την πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο. Στις μεγαλύτερες ηλικίες παρατηρείται μεγάλη διστακτικότητα αναφορικά με την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Στις μικρότερες ηλικίες, το 1/3 τους μπορούν και να περιορίσουν τις αεροπορικές μετακινήσεις, ενώ πάνω από το 1/3 μπορούν να αγοράζουν αποκλειστικά ήδη χρησιμοποιημένα ρούχα. Επίσης, το 1/5 των ηλικιών 18-24 ετών είτε προτίθενται, είτε ήδη έχουν κόψει εντελώς το κρέας και τα γαλακτοκομικά, ενώ μόλις το 13% όσων είναι άνω των 65 μπορεί να ακολουθήσει αυτές τις διατροφικές επιλογές. Από την άλλη όμως, προκύπτει ότι οι μικρότερες ηλικίες δεν θέλουν να περιορίσουν τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ αυτό το κάνουν ήδη όλες οι ηλικίες άνω των 25.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάνουν μικρές αλλαγές
Οι Ευρωπαίοι άνω των 65 βλέπουμε ότι λένε ναι στη δημιουργία χώρου πρασίνου στον προσωπικό τους χώρο, Επιπλέον, είναι θετικοί στην κατανάλωση μόνο εποχικών προϊόντων. Από την άλλη, δεν βλέπουν τόσο θετικά το θέμα της απαγόρευσης παραγωγής και χρήσης πετρελαίου και αυτοκινήτων που κινούνται με diesel. Θεωρούν πως η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα, και τείνουν να εμπιστεύονται πολύ την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος οι οποίες χαράσσονται από επίσημους φορείς.

“Δύσκολο” θέμα η οδήγηση…
Από την έρευνα προκύπτει ότι 6 στους 10 Γάλλους θεωρούν ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτοκίνητο. Την ίδια άποψη έχουν και οι Ιταλοί, αλλά μόνο το 1/3 των Δανών και το 1/5 των Σουηδών συμφωνούν…

Ήξερες ότι…
– Έως το 2100, μέχρι και 3 έως 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βρεθούν εκτός των κατοικήσιμων περιοχών της Γης. Αυτό επειδή θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ έντονη ζέστη, περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφίμων και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

– H Στοκχόλμη θα επιτρέπει μόνο τα ηλεκτροκίνητα ΙΧ στο κέντρο της! Από το 2025 θα γίνει η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο που απαγορεύει τα αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ σε τμήμα του κέντρου της πόλης, με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα αέρα και να περιορίσει την ηχορύπανση. Το σχέδιο προβλέπει ότι μόνο τα ηλεκτροκίνητα ΙΧ θα μπορούν να εισέρχονται σε μια κεντρική περιοχή 20 οικοδομικών τετραγώνων με καταστήματα και γραφεία. Εξαιρέσεις προβλέπονται για υβριδικά φορτηγά πρίζας, ασθενοφόρα, περιπολικά της αστυνομίας και αυτοκίνητα αναπήρων.

– Το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης κόντυνε 2 μέτρα! Το Mont Blanc, που είναι το ψηλότερο όρος των Άλπεων και της Ευρώπης, κόντυνε κατά 2,2 μέτρα την τελευταία διετία! Ειδικότερα, η βραχώδης κορυφή του Mont Blanc παρέμεινε στα 4.792 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όμως το παχύ κάλυμμα πάγου λέπτυνε και έπεσε στα 4.805,59 μέτρα.