Πρόγραμμα «Νήσος»: Όταν η καινοτομία συναντά τη βιωσιμότητα!

Η Χάλκη, το Καστελλόριζο και τα Αντικύθηρα ετοιμάζονται για τη νέα, πράσινη εποχή!

Το πρόγραμμα «Νήσος» θα προσφέρει ενεργειακή αυτονομία στα τρία ελληνικά νησιά έως το τέλος του 2025! Χάρη στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών θα μετατραπούν σε πρότυπα «Πράσινου Νησιού» σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Έτσι, η καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων θα αναβαθμιστεί, ενώ θα προστατευθεί το οικοσύστημα και θα αποκτήσουν μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον.

Στα νησιά πρόκειται να δοκιμαστούν πιλοτικές εφαρμογές σχετικές με τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών υδάτινων πόρων τους, των στερεών και υγρών αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, αναμένεται η ανάπτυξη αλυσίδας συστημάτων βιώσιμης κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ναυσιπλοΐας. Αξιοσημείωτο είναι ότι θα αναπτυχθεί μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κλάσης για χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα κ.ά. Ακόμη, θα υπάρχει μια πλατφόρμα λογισμικού όπου θα συγκεντρώνονται και θα αναλύονται τα δεδομένα για την ενεργειακή παραγωγή και τη ζήτηση, τους υδάτινους πόρους αλλά και σημαντικά περιβαλλοντικά στοιχεία.

Τι είναι η “Έξυπνη Κάρτα”
Στη Χάλκη αναμένεται να δημιουργηθεί μια εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα, που θα χρησιμοποιεί ο επισκέπτης προκειμένου να πιστοποιεί τις «πράσινες» δράσεις του. Μάλιστα θα επωφελείται, καθώς θα έχει προνόμια ή εκπτώσεις σε διάφορες δραστηριότητες! Ακολούθως, η «έξυπνη κάρτα» θα εφαρμοστεί και στο Καστελλόριζο.

Δείγματα καινοτομίας
Στη Μεγίστη θα τοποθετηθεί φορτιστής ηλεκτροκίνητων οχημάτων και θα αγοραστεί ειδικό ηλεκτρικό όχημα για καθαριότητα που λόγω του μικρού του μεγέθους, θα μπορεί να κινείται και στα σοκάκια του νησιού. Επιπλέον, θα τοποθετηθεί έξυπνος ηλιακός κάδος σκουπιδιών, με ειδικό συμπιεστή για να μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων. Στα Αντικύθηρα μεταξύ άλλων θα ενσωματωθούν τεχνικές διαχείρισης της ηλεκτρικής ζήτησης και της αποθήκευσης ρεύματος με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

info
Το έργο συντονίζεται από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών και αντιπρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) δρα Ευάγγελο Μπεκιάρη. Συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών καθώς και τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πειραιά.