Η έννοια του “wellbeing” και πώς μπορούμε να το προσεγγίσουμε είναι ένα θέμα που
έχει απασχολήσει από αρχαίους φιλοσόφους έως σύγχρονους διεθνείς οργανισμούς και
διανοητές καθώς και διαμορφωτές πολιτικών! Πώς όμως γίνεται αντιληπτός ο όρος στην Ελλάδα του 2023;
Στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Wellbeingr Forum: H Ψυχική Υγεία στο Κέντρο του Οικοσυστήματος που Διασφαλίζει τη Βιωσιμότητα του Πλανήτη, παρουσιάστηκε η ποιοτική έρευνα: Χαρτογραφώντας την Ποιότητα Ζωής στην Ελλάδα, από τη Σοφία Δασύρα, Κοινωνιολόγο-Κοινωνική Ερευνήτρια, Συνεργάτη Wellbeingr.
Ο δρόμος προς το “wellbeing” όπως προκύπτει, είναι μια περίπλοκη διαδρομή συναισθημάτων, πράξεων και καταστάσεων, η οποία σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα
εκφράζεται ως όνειρα και προσδοκίες, που εμφανίζονται όμως συντηρητικά και προσγειωμένα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει αρνητικά την αισιοδοξία των ανθρώπων για το μέλλον, τα «μεγάλα
όνειρα» και τη διάθεση υπέρβασης ως προς την επίτευξη στόχων, ατομικών και κοινωνικών.
Το «συλλογικό τραύμα»
Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ένα «συλλογικό τραύμα» της ελληνικής κοινωνίας το οποίο εκφράζεται ως «εσωστρέφεια», έμφαση στην επιβίωση, μειωμένες προσδοκίες και «μονομερή» αντίληψη της έννοιας “wellbeing” (έμφαση στις κοινωνικοοικονομικές της παραμέτρους).
Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν το “wellbeing” και τον τρόπο που το βιώνουμε σήμερα είναι η οικονομική άνεση, η κοινωνική ευημερία και η επαγγελματική ικανοποίηση.
Χρήσιμα συμπεράσματα
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα του σήμερα, η κοινωνική και οικονομική σταθερότητα ορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αναφορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ο όρος “wellbeing” νοηματοδοτείται.
Η οπτική των νέων
Όπως φάνηκε, οι νέοι παρόλο που αναγνωρίζουν τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές
προκλήσεις και δυσκολεύονται από αυτές, «κατηγορούν» λιγότερο την «κοινωνία», το κράτος και το σύστημα σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους, ίσως επειδή έχουν:
• διευρυμένο φάσμα απόψεων και κατανόησης των κοινωνικών θεμάτων (διαφορετική εκπαίδευση/πρόσβαση σε πολλές και ποικίλες πηγές γνώσης και πληροφόρησης),
• εξοικείωση/αποδοχή της νέας τάξης πραγμάτων/αίσθηση ότι έχουν κάποια επιρροή στη δημιουργία θετικής αλλαγής (περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτοδιαχειριζόμενες κινήσεις, κοινωνικό και ψηφιακό «ακτιβισμό» και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών).
Τι συμβαίνει στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές
Η ισχυρή κοινοτική στήριξη (community support) και τα ανεπίσημα κοινωνικά δίκτυα φάνηκε ότι μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ευημερία και την ανθεκτικότητα των ατόμων στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Οι πολιτιστικές αξίες και οι παραδόσεις, που τηρούνται σε μεγαλύτερο βαθμό, εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, ενισχύουν την ανθεκτικότητα, την
προσαρμοστικότητα και μια πιο ήρεμη συνολική προσέγγιση της ζωής.
Οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν την αντίληψη των ατόμων με αποτέλεσμα να τους κάνουν να βλέπουν τις δυσκολίες τους ως φυσικό μέρος της ζωής, που μπορούν να ξεπεραστούν με τη βοήθεια της κοινότητας, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.