To 6G και το… Νέο Διαδίκτυο

Το 6G έρχεται και οι κανόνες αλλάζουν…

Η τεχνολογία είναι συνώνυμη της εξέλιξης. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αλλαγές οι οποίες διαμορφώνουν για όλους μια νέα πραγματικότητα. Το 6G πολλοί το χαρακτηρίζουν το “Επόμενο Διαδίκτυο” και θεωρούν πως η έλευσή του θα αλλάξει τους κανόνες της ψηφιακής μας ύπαρξης.

Σίγουρα το 6G θα προσφέρει αναβαθμισμένες ασύρματες υπηρεσίες επικοινωνίας. Πώς όμως θα καταφέρει να αλλάξει τις ζωές μας; Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης ισχυρίζονται πως τα δίκτυα 6ης γενιάς θα επιτρέπουν τον απόλυτο συγχρονισμό του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου. Και αυτό είναι πραγματικά μια εξέλιξη με μεγάλο αντίκτυπο…

Σκεφτείτε λοιπόν να έχουμε τη δυνατότητα αστραπιαίας μεταφοράς δεδομένων και  απρόσκοπτης συνδεσιμότητας… πόσο θα διευκολυνθεί η καθημερινότητά μας, πόσο καλύτερα θα μπορούμε να διαχειριστούμε τον χρόνο μας, τις εργασίες μας… Είναι όμως μόνο αυτό που θα αλλάξει; Σαφώς όχι. Γίνεται λόγος για τον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών μας σχέσεων και εδώ η συζήτηση αρχίζει να έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί το 6G πιστεύεται πως θα επαναπροσδιορίσει την ουσία των κοινωνικών μας σχέσεων και το πώς  αντιλαμβανόμαστε την υλική πραγματικότητα και την οργάνωσή της στον χρόνο και στον χώρο. Δύσκολο ακόμα και να το φανταστούμε; Ναι, γιατί η εικονική πραγματικότητα καταφέρνει κάτι “μαγικό”: να καταρρίψει τα σύνορα μεταξύ ψηφιακού και φυσικού! Νέες, πρωτόγνωρες και συναρπαστικές εμπειρίες θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας!

Η “γεωγραφία” τους κυβερνοχώρου αλλάζει…
Το Επόμενο Διαδίκτυο θα “δημιουργήσει” μία νέα κοινωνική και οικονομική γεωγραφία του κυβερνοχώρου. Το 6G θα επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ του φυσικού χώρου και της ανθρώπινης νόησης και δράσης μέσω «αισθητηριοποιημένων» ασύρματων δικτύων. Τα συγκεκριμένα δίκτυα θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέουν τον κυβερνοχώρο με τον υλικό κόσμο. Θα προκύψουν λοιπόν -αβίαστα- νέοι κανόνες, νέες συνήθειες, νέες ευκαιρίες αλλά και προσδοκίες που τώρα δεν έχουμε καν φανταστεί.

Υπερσυνδεδεμένη κοινωνία
Καθηλωτικές εικονικές εμπειρίες, νέοι τρόποι επικοινωνίας και σύνδεσης… μήπως χαθούμε στον νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας; Η αλλαγή πάντα γεννά ερωτήματα που συχνά κρύβουν αγωνία και φόβο, όπως: ποια τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού μας εαυτού;