BIG JOY Project: Μια μικρή πράξη αρκεί!

Πώς μπορεί μια μικρή πράξη να επηρεάσει τη διάθεσή μας -όχι μόνο στιγμιαία- αλλά αργότερα σήμερα, απόψε ή όλη την εβδομάδα;

Η ερευνητική πρωτοβουλία που ονομάζεται BIG JOY Project διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν καθημερινές μικρές “πράξεις χαράς” βιώνουν περίπου 25% περισσότερη συναισθηματική ευεξία κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Πώς σας φαίνεται;

“Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι”, λέει η Emiliana Simon-Thomas, επικεφαλής του έργου BIG JOY. “Υπάρχουν στατιστικά σημαντικές, μετρήσιμες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερης ευημερίας, καλύτερης αντιμετώπισης, λιγότερου άγχους, μεγαλύτερης ικανοποίησης από τις σχέσεις”.

Το έργο BIG JOY είναι μια συνεργασία ερευνητικών ιδρυμάτων. Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν προκαταρκτικά αποτελέσματα από περισσότερους από 70.000 συμμετέχοντες σε περισσότερες από 200 χώρες. Αυτό στο οποίο εστιάζουν είναι η κατανόηση του αντίκτυπου και της δυνατότητας αλλαγής στις ζωές των ανθρώπων. Συνολικά, η πρόσφατη ανάλυση δείχνει ότι οι “μικροπράξεις” οδήγησαν σε αυξημένα συναισθήματα ελπίδας, αισιοδοξίας, καθώς και στιγμές διασκέδασης.

Πώς λειτουργεί το Big Joy Project
Το έργο δεν ξεκίνησε ως μια τυπική ερευνητική μελέτη, αλλά μάλλον ως ένα έργο «επιστήμης του πολίτη» το οποίο είναι ακόμα ανοιχτό σε όποιον θέλει να συμμετάσχει. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μια διαδικτυακή έρευνα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματα, το άγχος και τις κοινωνικές τους τάσεις. Στη συνέχεια, κάθε μέρα για επτά συνεχόμενες ημέρες, συμφωνούν να δοκιμάσουν μικρές δραστηριότητες που τονώνουν την ευτυχία, αυτό που οι ερευνητές έχουν ονομάσει «μικρο-πράξεις» της χαράς.

Όλες οι συνιστώμενες μικρο-πράξεις έχουν συνδεθεί με τη συναισθηματική ευεξία σε προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας λίστας ευγνωμοσύνης ή ημερολογίου ή τη συμμετοχή σε πράξεις καλοσύνης, όπως επίσκεψη σε έναν άρρωστο γείτονα ή κάνοντας μια ωραία χειρονομία για έναν φίλο – ή έναν ξένο. Ορισμένες μικροπράξεις περιλαμβάνουν τον εορτασμό της χαράς ενός άλλου ατόμου ή την ενασχόληση με τον αυτοστοχασμό, τον διαλογισμό κ.α.

Έχοντας τον έλεγχο
Όταν οι άνθρωποι σχεδιάζουν μια καθημερινή μικροπράξη, μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται σαν να έχουν ως έναν βαθμό τον έλεγχο των συναισθημάτων τους, εξηγεί η ερευνήτρια Elissa Epel, συνεργάτιδα του BIG JOY και καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ένα εργαλείο για τη διάδοση της ευημερίας
Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες συγκρούσεις, ο πολιτικός διχασμός και τα κοινωνικά προβλήματα μπορεί να φαίνονται ανυπέρβλητα, ορισμένοι μπορεί να αναρωτιούνται εάν μικρές πράξεις χαράς μπορούν να βοηθήσουν να κάνουν τη διαφορά; Η απάντηση, λένε οι ερευνητές, πηγάζει από τις ιδέες του Δαλάι Λάμα και του Αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου, οι οποίοι μίλησαν και οι δύο για το πώς είναι δυνατόν να αισθάνεσαι χαρά ακόμη και εν μέσω ταλαιπωρίας και να χρησιμοποιείς αυτό το συναίσθημα για να βοηθήσεις να κάνεις καλό!