Ελαιοτουρισμός, το νέο trend!

Οι κρίσεις και οι δυσκολίες πολλές φορές γίνονται αφορμές για πρωτοποριακές ιδέες και projects πέρα από τα συνηθισμένα.

Οι παραγωγοί ελαιόλαδου στη Μεσόγειο, βλέποντας το αυξανόμενο κόστος παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών, σκέφτηκαν out of the box και αποφάσισαν να στραφούν και στον τουρισμό! Η ιδέα τους ήταν να αξιοποιήσουν τους ελαιώνες τους για να γίνονται εκεί δραστηριότητες όπως γιόγκα και ποδηλασία. Πράγματι είναι ενδιαφέρον να βρίσκεσαι μέσα στη φύση, σε τόσο όμορφα τοπία και να αθλείσαι ή ακόμα να μαθαίνεις πράγματα για τους ελαιώνες και τη συγκομιδή των ελιών από τους ειδικούς.

Ο ελαιοτουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που αγκαλιάζει τη βιωσιμότητα.
Η διατήρηση της βιωσιμότητας αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς, μεταξύ άλλων, μπορεί να προσελκύσει όλο και περισσότερους επισκέπτες σε έναν τόπο.

Ήξερες ότι…

Τα ελαιόδεντρα στην Ελλάδα καλύπτουν έκταση 7,5 εκατ. στρεμμάτων. Η χώρα μας βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως σε παραγωγή ελαιόλαδου μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου εκτιμάται πως θα υποστεί μείωση αυτή τη σεζόν της τάξης του 23% από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με την Olive Oil Time.

Η Ιταλία δείχνει τον δρόμο

Η γευσιγνωσία λαδιών αλλά και δραστηριότητες όπως το ράβδισμα των ελιών δεν είναι κάτι νέο. Τα τελευταία χρόνια σε χώρες της Μεσογείου μπορεί ένας επισκέπτης να ζήσει τέτοιες εμπειρίες. Αλλά η Ιταλία λειτουργεί ως ένα πολύ καλό παράδειγμα για τις μεσογειακές χώρες.
Χάρη σε έναν νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ επιχειρεί στοχευμένα να προσελκύσει τουρίστες στους ελαιώνες εκτός της περιόδου συγκομιδής!
Ο συγκεκριμένος νόμος δίνει στους παραγωγούς την ευκαιρία να χρεώνουν την είσοδο σε events που αφορούν στην παραγωγή λαδιού. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και για την ενίσχυση των παραγωγών κρασιού στην Ιταλία. Έτσι, με κάποιο αντίτιμο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν συναυλίες μέσα σε ελαιώνες, να συμμετάσχουν σε πεζοπορίες με ομάδες που διοργανώνουν διαδρομές διασχίζοντας ελαιώνες και σε πολλές ακόμα δραστηριότητες.

Μια ελιά 3.000 ετών βρίσκεται στην Κρήτη!
Λέγεται πως είναι πιθανότατα η γηραιότερη ελιά στον κόσμο. Βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο χωριό Άνω Βούβες των Χανίων. Εδώ και πάνω από 3.000 χρόνια στέκεται αγέρωχη αψηφώντας το πέρασμα του χρόνου. Η ελιά των Βουβών έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης “Μνημειακή” λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματός της και της αισθητικής του ανάγλυφου του κορμού της.