Μία νέα έρευνα αξιολογεί και κατατάσσει χώρες παγκοσμίως, έχοντας ως κριτήριο την έμφυλη ισότητα και την ασφάλεια των γυναικών.
Ο δείκτης «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια 2023» που παρουσιάστηκε πρόσφατα, κατατάσσει τις χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη του Όσλο (PRIO), που συνυπογράφει τον δείκτη, διαπίστωσε ότι πολλές από τις «καλύτερες χώρες στον κόσμο για να είναι γυναίκα», βρίσκονται στην Ευρώπη.
Διαπιστώθηκε ότι οι κοινωνίες που έχουν επιτύχει σημαντικά ποσοστά έμφυλης ισότητας, είναι πιο ειρηνικές, δημοκρατικές αλλά και καλύτερα προετοιμασμένες αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.
Η θέση της Ελλάδας
Στην έρευνα συμπεριλαμβάνονται 44 ευρωπαϊκές χώρες. Η Δανία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του 2023. Ακολουθεί η Ελβετία και η Σουηδία. Στον αντίποδα, η Ουκρανία είναι η χειρότερη χώρα για να είσαι γυναίκα, εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθεί το Κόσοβο και το Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση, και ακολουθείται από τη Μολδαβία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Κύπρο. Είναι αξιοσημείωτο ότι προηγούνται χώρες όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ρουμανία.
Το παράδειγμα της Ισλανδίας
Πρόσφατα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ισλανδία – μαζί τους ήταν και η Πρωθυπουργός της χώρας, Κατρίν Γιακομπσντότιρ αποφάσισαν να απεργήσουν διαμαρτυρόμενες για το μισθολογικό χάσμα των φύλων και την έμφυλη βία. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι η έβδομη φορά που οι γυναίκες σταμάτησαν να εργάζονται αποσκοπώντας να στρέψουν την προσοχή στο ζήτημα της ισότητας.
Kvennafri σημαίνει «Ημέρα που δεν εργάζονται οι γυναίκες», ενώ τον προηγούμενο μήνα έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση γυναικών στη χώρα, σε περίπου 50 χρόνια.
Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο, ήταν στις 24 Οκτωβρίου 1975. Τότε, απέργησε το εντυπωσιακό 90% του γυναικείου πληθυσμού της Ισλανδίας απαιτώντας ισότητα. Αυτό ήταν και το πρώτο Kvennafri και πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό: η Βουλή ψήφισε νόμο που θα εξασφάλιζε ισότιμες αμοιβές.
Ήξερες ότι…
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ισλανδία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες, εδώ και 14 χρόνια! Μπορεί η διαφορά στις αμοιβές να μην είναι μεγάλη (10%-21%), αλλά το γεγονός ότι δεν έχει εξαλειφθεί κάνει τις γυναίκες να συνεχίζουν να διεκδικούν ισότητα.