H χώρα που στείρωσε και εμβολίασε όλα τα αδέσποτα

Πολλά αδέσποτα ζώα ζουν στις πόλεις, χωρίς φροντίδα και κάθε χώρα οφείλει να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα και να δώσει λύσεις. Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα.

Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα χωρίς αδέσποτα ζώα! Το Μπουτάν ανακηρύχθηκε πρόσφατα ως η πρώτη χώρα που κατάφερε να στειρώσει και να εμβολιάσει όλα της τα αδέσποτα!

Πώς τα κατάφερε το Μπουτάν
Ο στόχος επετεύχθη μετά από πολλά χρόνια ουσιαστικής προσπάθειας από την κυβέρνηση του Μπουτάν και με τη βοήθεια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Humane Society International, από το 2009.
Το Μπουτάν, σε αντίθεση με άλλες ασιατικές κυβερνήσεις, απέρριψε τις σκληρές τακτικές και και επέλεξε να εφαρμόσει πιο φιλικές λύσεις προς τα ζώα. Αρχικά, αναγνώρισε την αξία της ευζωίας των σκύλων και τη σημασία της αρμονικής συμβίωσης με τους ανθρώπους. Έτσι, με τη συμβολή της Οργάνωσης Διεθνούς Βοήθειας για τα Ζώα, το Μπουτάν εφάρμοσε μια έξυπνη και αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης για τον αυξανόμενο αριθμό των αδέσποτων σκύλων.

Η αρχή έγινε με ένα πειραματικό πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμού στην πρωτεύουσα, το οποίο στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Εκπαιδεύτηκαν πολλοί κτηνίατροι και συνέβαλαν με τις γνώσεις τους στο πρόγραμμα. Επιπλέον, οργανώθηκε μία καμπάνια με σκοπό την ενίσχυση της κοινοτικής συμμετοχής και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων αναφορικά με τη συνύπαρξη των σκύλων με τους ανθρώπους αλλά την πρόληψη της κακοποίησης των ζώων. Το πρόγραμμα βελτιωνόταν συνεχώς και η αφοσίωση στους στόχους που είχαν τεθεί, όπως και η αποφασιστικότητα των φορέων έφερε θετικά αποτελέσματα.