Μπορεί ο θυμός να είναι ωφέλιμος;

Όταν πρόκειται για μια δύσκολη εργασία, ο θυμός μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο που θα μας φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το περιμένατε;

Ένα αρνητικό συναίσθημα μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα και αυτό είναι ο θυμός σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που είναι θυμωμένοι αποδίδουν καλύτερα σε ένα σύνολο απαιτητικών εργασιών από εκείνους που είναι συναισθηματικά ουδέτεροι. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology και περιγράφει αναλυτικά πώς οι ερευνητές στο Texas A&M University διεξήγαγαν πειράματα με περισσότερα από 1.000 άτομα και ανέλυσαν δεδομένα ερευνών από περισσότερα από 1.400 άτομα, με σκοπό να διερευνήσουν την επίδραση του θυμού σε άτομα σε διάφορες περιστάσεις.

Ο θυμός μας κάνει επίμονους

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο θυμός συμβάλλει στην επιτυχία μας, αναφορικά με εργασίες που θεωρούνται δύσκολες και απαιτητικές. Σε ένα πείραμα όπου συμμετείχαν μαθητές, οι ερευνητές τους έδειξαν εικόνες που προκαλούν θυμό, επιθυμία, διασκέδαση, θλίψη ή ουδέτερο συναίσθημα. Μετά τους ζήτησαν να λύσουν μια σειρά αναγραμματισμών. Όσοι μαθητές ήταν θυμωμένοι τα πήγαν καλύτερα! Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πολύ πιθανό ο θυμός να έχει ισχυρή συσχέτιση με την επιμονή, καθώς όσοι μαθητές ήταν θυμωμένοι αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο μέχρι τελικά να τα καταφέρουν.

Τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικά εργαλεία

Πηγαίνοντας στον τομέα της πολιτικής και συγκεκριμένα στις εκλογές, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι απαντήσεις σε έρευνες που αφορούσαν στις εκλογές των ΗΠΑ του 2016 και του 2020 κάνουν σαφές ότι οι άνθρωποι που ήταν πιο θυμωμένοι σκεπτόμενοι την πιθανή νίκη ενός προεδρικού υποψηφίου που δεν υποστήριζαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε ότι ο θυμός ενεργοποιεί τους ανθρώπους, τους ωθεί να δράσουν προκειμένου να συμβάλλουν με τον τρόπο τους σε ένα αποτέλεσμα που θα τους ικανοποιήσει. «Οι άνθρωποι προτιμούν συχνά να χρησιμοποιούν τα θετικά συναισθήματα ως εργαλεία περισσότερο από τα αρνητικά και τείνουν να βλέπουν τα αρνητικά συναισθήματα ως ανεπιθύμητα και δυσπροσαρμοστικά» υπογραμμίζει η Δρ Χέδερ Λεντς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η χρήση αρνητικών συναισθημάτων ως εργαλείων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ορισμένες καταστάσεις.