Ποιος δεν θέλει να πάρει προαγωγή;

Στο ερώτημα ποιος δεν θέλει να πάρει προαγωγή μάλλον λίγοι θα “σήκωναν το χέρι”. Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει όμως ότι οι millennials δεν βλέπουν πάντα ως ευκαιρία μια καλύτερα αμειβόμενη θέση…

Aς το κάνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένο: Ποιος δεν θέλει να γίνει διευθυντής; Αν γυρίσουμε μία δεκαετία πίσω, και μεταφερθούμε νοερά σε μια εταιρία, η αναμενόμενη απάντηση θα ήταν “κανείς”. Όλοι θα ήθελαν περισσότερα χρήματα και καταξίωση. Επίσης, όλοι θα ήθελαν μια επιβράβευση για τις υπηρεσίες τους. Οι millennials όμως δεν το βλέπουν ακριβώς έτσι. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το να προαχθούν σε μία διευθυντική θέση βρίσκεται πια πολύ χαμηλά στη λίστα τους. Έρευνα της Visier στην οποία συμμετείχαν 1.000 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με έδρα τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι μόλις το 38% ενδιαφέρεται για την ανάληψη μίας διευθυντικής θέσης. Γιατί;

Μια διευθυντική θέση συνεπάγεται υψηλό βαθμό ευθύνης, άγχος και πίεση. Επίσης, συχνά απαιτεί εξαντλητικά ωράρια και περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Στα παραπάνω βρίσκονται οι απαντήσεις στο γιατί ένα σημαντικό ποσοστό των millennials δεν θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά. Νιώθουν ότι ένα “ναι” σε μια καλύτερη θέση θα στοιχίσει πολύ στην προσωπική τους ζωή.

Σύμφωνα με την Andrea Derler, επικεφαλής της έρευνας, θα μπορούσε να υπάρξει κενό διαδοχής στις εταιρίες εάν δεν επενδύουν και δεν υποστηρίζουν τους διευθυντές τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά όσοι συμμετείχαν στην έρευνα «ανησυχούν για το αυξημένο άγχος και τις πιέσεις».

Τι είναι το manager onboarding support

Αν θέλουμε να αποφευχθεί το «κενό στη διαδοχή», σύμφωνα με την Andrea Derler, θα πρέπει να υιοθετήσουν οι εταιρίες το «manager onboarding support». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει βοήθεια και υποστήριξη για να καταφέρει κάποιος να εγκλιματιστεί καλά σε μία νέα ομάδα και να χτίσει σχέσεις με τους συναδέλφους του που θα προωθήσουν την εύρυθμη συνεργασία. Ακόμη είναι σημαντικό να δίνονται ευκαιρίες μάθησης.

Οι καλές επιδόσεις δεν συνεπάγονται διοικητικές ικανότητες

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι εταιρίες να αναζητούν εργαζόμενους με υψηλές επιδόσεις για να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν σημαίνει πως έχουν και διοικητικές ικανότητες. Οι εργοδότες είναι σημαντικό να εστιάζουν και σε άλλα προσόντα όπως το πόσο επικοινωνιακοί είναι και το πόσο καλά μπορούν να συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους προς όφελος της εταιρίας.
Η έρευνα της Visier έδειξε πάντως ότι το 71% των συμμετεχόντων είπαν ότι μία υψηλή αποζημίωση θα αποτελούσε κορυφαίο κίνητρο για να γίνουν διευθυντές.