Αν δεν έχετε φτιάξει ποτέ ριζότο επειδή δεν θέλετε να στέκεστε ανακατεύοντας με τις ώρες, τότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς. Όλη η γεύση του αργομαγειρεμένου ριζότου, χωρίς ανακάτεμα γιατί θα ψηθεί στον φούρνο!
Θα χρειαστούμε:
4 κ.σ. βούτυρο
1 λεμόνι
2 χοντρές λωρίδες ξύσμα λεμονιού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κούπα ρύζι arborio
3 1/2 κούπες ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
1 1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα συν περισσότερη για το σερβίρισμα
1 κούπα κατεψυγμένo αρακά (ξεπαγωμένο)
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος, για γαρνίρισμα
Πώς γίνεται:
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
– Τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας μία γάστρα με καπάκι (κατάλληλη και για φούρνο) και λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
– Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ξύσμα λεμονιού και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
– Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 1 λεπτό.
– Προσθέτουμε το ρύζι, τον ζωμό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπάζουμε και μεταφέρουμε στον φούρνο.
– Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι (περίπου 20 λεπτά).
– Αφαιρούμε προσεκτικά το καπάκι και ρίχνουμε την παρμεζάνα, τον αρακά, το πιπέρι, τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί ο αρακάς.
– Στίβουμε το μισό λεμόνι στο ριζότο, ανακατεύοντας απαλά για να πάει παντού.
– Αφαιρούμε το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε με έξτρα παρμεζάνα και μαϊντανό.