To shopping συνδέεται με την ευεξία μας!

Το shopping είναι όντως… therapy, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις όταν ψωνίζουμε προϊόντα που επιθυμούμε να αποκτήσουμε. Η περίοδος που διανύουμε περιλαμβάνει την Black Friday, τη Cyber Monday και φυσικά τα Χριστούγεννα, οπότε ας καταναλώσουμε υπεύθυνα, αλλά και με πάθος!

Ο εγκέφαλός μας αγαπάει τα ψώνια και το shopping είναι μια εμπειρία που μας τονώνει! Η ψυχολογία μας φτιάχνει μετά από μια πολυπόθητη αγορά ή απλώς μετά από μια βόλτα στα μαγαζιά. Ξεχνάμε ό,τι μας προκαλεί στρες και χαλαρώνουμε αποκτώντας ταυτόχρονα κάτι που μας αρέσει! Το shopping συνδέεται με το νέο, το ελκυστικό και συνοδεύεται από θετικά vibes και από… ντοπαμίνη! Πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεσή μας. Η ντοπαμίνη μας ωθεί να αναζητάμε πράγματα που μας δημιουργούν ευχαρίστηση. Σκεφτείτε τι νιώθετε όταν περιμένετε να έρθει στο σπίτι σας ένα gadget που παραγγείλατε ή όταν σκέφτεστε πώς θα είστε με τα παπούτσια που είδατε σε μια βιτρίνα, σας έκαναν εντύπωση και αποφασίσατε να κάνετε -έτσι ξαφνικά- ένα δώρο στον εαυτό σας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consumer Psychology, το να παίρνουμε αποφάσεις για αγορές μας βοηθάει να νιώθουμε πως διατηρούμε τον έλεγχο και  καταπολεμά τα αρνητικά συναισθήματα.

Ήξερες ότι…
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι αγόραζαν  πράγματα που τους ευχαριστούσαν είχαν μέχρι και 40 φορές μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου συγκριτικά με όσους δεν ψώνιζαν. Ακόμη, όσοι αγόραζαν αντικείμενα ήταν τρεις φορές λιγότερο λυπημένοι από εκείνους που απλώς κοιτούσαν τις βιτρίνες.
Είναι σημαντικό όταν νιώθουμε μονοτονία ή είμαστε στενοχωρημένοι να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να δούμε την κατάσταση που βιώνουμε αισιόδοξα. Το να αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν που μας αρέσει πολύ είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Μας προσφέρει ευχαρίστηση, αλλά μας δίνει και την αίσθηση ότι κάναμε κάτι καλό για τον εαυτό μας.

Τα υλικά αγαθά, οι υπηρεσίες και οι εμπειρίες προάγουν την ευεξία
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia μελέτησαν από τι αντλούμε περισσότερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση: Αγοράζοντας προϊόντα ή υπηρεσίες – εμπειρίες; Οι επιστήμονες είδαν πως τα υλικά αγαθά προσέφεραν στους συμμετέχοντες «δόσεις» χαράς για αρκετό διάστημα αφού τα είχαν αποκτήσει. Δηλαδή, όταν αγοράζουμε για παράδειγμα ένα gadget που θέλαμε πολύ να αποκτήσουμε, η χαρά μας διαρκεί πολύ μετά την αγορά. Από την άλλη, οι εμπειρίες όπως παρατήρησαν οι ερευνητές προσέφεραν μια πολύ έντονη ευχαρίστηση, η οποία αργότερα μετατρεπόταν σε ωραία ανάμνηση. Ένα ταξίδι, μια συναυλία ή μια επίσκεψη σε σπα είναι εμπειρίες που προάγουν την ευεξία μας.

Απλές τεχνικές για μείωση του στρες
Μπορεί το shopping να μας βοηθάει να αποδράσουμε για λίγο από την καθημερινότητα, το άγχος και τα προβλήματα και να προσθέσουμε λάμψη και ευχαρίστηση στη ζωή μας, αλλά υπάρχουν και κάποιες απλές τεχνικές που καταπολεμούν το στρες.

 Self-Talk Workout

Η τεχνική Self-Talk Workout αποτελεί μία μορφή εξάσκησης θετικών σκέψεων, που συνδυάζεται με σωστές αναπνοές. Πώς θα το δοκιμάσετε: Όταν έρχονται αρνητικές σκέψεις στο μυαλό σας, προσπαθήστε να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Στη συνέχεια μιλήστε θετικά στον εαυτό σας και φροντίστε να του υπενθυμίσετε ότι δεν ωφελεί να είστε σκληροί και πολύ αυστηροί μαζί του.

Thought-Stopping

Η τεχνική Thought-Stopping διακόπτει την υπερανάλυση που συχνά οδηγεί σε αδιέξοδα και θλίψη. Επιβάλλοντας στον εαυτό μας μια απαραίτητη παύση στις ατέρμονες σκέψεις που μας περικυκλώνουν, τον προστατεύουμε από το στρες και τις επιπτώσεις του.