Tα παιδιά μας χαρίζουν μακροζωία!

Τα παιδιά – και ένας συγκεκριμένος “μαγικός” αριθμός – συνδέονται με τη μακροζωία!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέτασαν την κατάσταση της υγείας και τις γενετικές πληροφορίες 276.000 ανθρώπων και συμπέραναν ότι οι γονείς ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά.

Ο μαγικός αριθμός!

Ο ιδανικός αριθμός παιδιών – σύμφωνα με την έρευνα – σε σχέση με τη μακροζωία είναι το 2!

«Το να έχεις δύο παιδιά αντιστοιχεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», αναφέρει η ερευνητική ομάδα. Ειδικότερα, όσοι γίνονται γονείς παρουσιάζουν μια αύξηση του προσδόκιμου ζωής της τάξης του 5% έως 10%, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν. Επιπρόσθετα οι ερευνητές αναφέρουν ότι «Το να έχεις λιγότερα ή περισσότερα από δυο παιδιά μειώνουν τη διάρκεια ζωής, αλλά όχι περισσότερο από το να μην έχεις καθόλου».

Πώς γίνεται αυτή η συσχέτιση;

Οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό η μεγαλύτερη διάρκειας ζωής των γονέων να σχετίζεται με την κοινωνική επαφή με άλλους γονείς και δασκάλους και γενικότερα με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς «Η απόκτηση δύο παιδιών φαίνεται να επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ του να έχεις μια καλή ποιότητα και ποσότητα κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και του να μην έχεις υπερβολική οικονομική ή σωματική επιβάρυνση».

Ήξερες ότι…

Η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με τη μακροζωία

Οι σωστές συνήθειες ύπνου συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο καλός ύπνος συνεπάγεται μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική μελέτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου το 8% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία θα μπορούσαν να αποδοθούν εν μέρει στον κακό ύπνο. Ο δρ Φρανκ Τσιαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να καταλάβουν οι νέοι πως οι υγιεινές συμπεριφορές λειτουργούν σωρευτικά στον χρόνο. Επίσης πρέπει να δώσουμε έμφαση στο ότι δεν αρκεί να κοιμάται κανείς αρκετές ώρες. Πρέπει να ξεκουράζεται πραγματικά κατά τη διάρκεια του ύπνου του.