Το αόρατο φορτίο των μαμάδων!

Οι μητέρες επωμίζονται συχνά ένα τόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην ανατροφή των παιδιών που τις εξουθενώνει ψυχικά. Δεν έχει να κάνει με τα πρακτικά ζητήματα, πρόκειται για ένα τεράστιο… αόρατο φορτίο!

Νέα έρευνα εξέτασε τις επιπτώσεις αυτού του επιπλέον φόρτου εργασίας στην υγεία των γονέων και στις δουλειές τους. Όπως προέκυψε οι μαμάδες τείνουν να εκτελούν μεγαλύτερο μερίδιο των πρακτικών καθηκόντων φροντίδας των παιδιών από τους μπαμπάδες και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια σκεπτόμενες τις ανάγκες των οικογενειών τους. Αυτές οι σκέψεις ονομάζονται το “αόρατο φορτίο” της ανατροφής των παιδιών επειδή, σε αντίθεση με το να παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο, οι διανοητικές πτυχές της ανατροφής συχνά περνούν απαρατήρητες.

Οι τρεις πτυχές του αόρατου φορτίου

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διανοητική εργασία που συνεπάγεται η ανατροφή των παιδιών και βρήκαν τρεις πτυχές του αόρατου φορτίου. Οι μαμάδες αναφέρουν ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο από τους μπαμπάδες που ασχολούνται και με τους τρεις πτυχές που θα αναλύσουμε παρακάτω. Το διοικητικό φορτίο περιλαμβάνει τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την ανάθεση και την επίβλεψη. Το γνωστικό φορτίο περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων, την τήρηση “νοητικών” καταλόγων υποχρεώσεων και την πρόβλεψη αναγκών, όπως είναι η εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει η οδοντόκρεμα και γενικότερα τα αναγκαία προϊόντα καθημερινής χρήσης στην οικογένεια. Τέλος, το συναισθηματικό φορτίο συνεπάγεται ανησυχία. Οι μαμάδες ανησυχούν περισσότερο για την εκπλήρωση των οικογενειακών στόχων και ευθυνών και για τη διασφάλιση της ευημερίας της οικογένειας. Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν πέντε μελέτες σχετικά με τις συνέπειες κάθε πτυχής του αόρατου φορτίου και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο Journal of Business and Psychology.

Η θετική πλευρά

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη σχετικά με τα αποτελέσματα είναι ότι οι συνέπειες του αόρατου φορτίου δεν ήταν εντελώς αρνητικές. «Οι άνθρωποι βρίσκουν κάποιο νόημα και σκοπό αναλαμβάνοντας ορισμένες πτυχές του αόρατου φορτίου στην οικογένειά τους», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ειδικότερα, εκείνοι που ανέλαβαν περισσότερο γνωστικό φορτίο, συμπεριλαμβανομένου του να σκέφτονται και να θυμούνται τις οικογενειακές ανάγκες, ήταν πιο ευτυχισμένοι με την οικογενειακή τους ζωή και ανέφεραν καλύτερες εργασιακές επιδόσεις. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιτυχής αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικογένειας μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης που διαχέεται και ωφελεί την εργασία. Το διοικητικό φορτίο συνδέθηκε επίσης με οφέλη που σχετίζονται με τον χώρο εργασίας. Αυτά τα οφέλη προέκυψαν ακόμη και μετά τον έλεγχο των προσωπικοτήτων των ερωτηθέντων.

Αυτά τα αποτελέσματα συγκλίνουν με εκείνα προηγούμενης έρευνας που δείχνει ότι το άγχος μπορεί να βελτιώσει την εργασία μας. Οι προκλήσεις μπορεί να είναι ωφέλιμες όταν μας οδηγούν να επιτύχουμε, να μάθουμε και να αναπτυχθούμε. Υπάρχουν επίσης κάποιες προηγούμενες ενδείξεις ότι το να είμαστε απασχολημένοι αυξάνει τα κίνητρά μας και μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Κάνοντας το αόρατο… ορατό

Για όσες ή όσους βρίσκουν το αόρατο φορτίο τους υπερβολικό, είναι αναγκαίο να το μειώσουν. Το να κάνετε το αόρατο ορατό είναι μια προτεινόμενη προσέγγιση: Να συζητήσετε ανοιχτά το ψυχικό σας φορτίο με τον σύντροφό σας και να εμπλέξετε ενεργά τον σύντροφό σας και τα παιδιά σας στη διαχείριση και παρακολούθηση των απαραίτητων εργασιών.