Μου λέτε συχνά στο γραφείο: “Ελίνα, μπορώ αντί για το στραγγιστό γιαουρτάκι που μου έχεις βάλει στο πρόγραμμα να επιλέξω ένα με γεύσεις που έχω δει στο σούπερ μάρκετ;
Το γιαούρτι αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, το οποίο χωράει στη διατροφή όλων μας. Ωστόσο, αν κανείς πάει στο ψυγείο με τα γιαούρτια στο σούπερ μάρκετ, θα δει ότι υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικών ειδών γιαουρτιών να διαλέξει. Είναι όμως όλα το ίδιο υγιεινά;
Όχι.. ίσα- ίσα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους.
Με αφορμή λοιπόν εσάς, πάμε να δούμε τα 2 βασικά σημεία στην ετικέτα όταν επιλέγουμε γιαούρτι:
– Επιλέξτε κάποιο που έχει πάνω από 8γρ πρωτεΐνης και κάτω από 5 γρ σακχάρων στα 100 γρ προϊόντος.
– Γιαούρτια με γεύσεις συνήθως έχουν λιγότερα γρ πρωτεΐνης και τη διπλάσια ποσότητα απλών σακχάρων.
Γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας vs χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Όσον αφορά την περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε λιπαρά, υπάρχουν γιαούρτια με διάφορες περιεκτικότητες σε λιπαρά, από 10 έως και 0%.
Και τα ερωτήματα είναι πολλά: αν η low fat επιλογή είναι καλύτερη, αν το 0% είναι καλύτερο από 2% κ.ο.κ. Πάμε λοιπόν να τα δούμε όλα.
Αρχικά, καλό θα ήταν να αποφύγετε την επιλογή του 10% καθώς περιέχει αρκετά λιπαρά και θερμίδες. Προχωρώντας τώρα στα ποσοστά των 5, 2, 0% η απάντηση στην ερώτηση “ποιο από αυτά να επιλέξω;” είναι εξαρτάται. Τα γιαούρτι των 2 και 0% έχουν προφανώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από αυτά των 5%. Aν είσαι υγιής και δεν έχεις
κάποιο στόχο ως προς την απώλεια βάρους, μπορείς να επιλέξεις να καταναλώσεις και το γιαούρτι με 5% λιπαρά. Από την άλλη άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα ή άτομα που βρίσκονται μια προσπάθεια απώλειας βάρους, καλό είναι να επιλέγουν το γιαούρτι με 2% λιπαρά. Η επιλογή του γιαουρτιού 0%,
παρόλο που δεν έχει καθόλου λιπαρά, δεν προτείνεται, διότι απουσία λίπους, μειώνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα.
Φυτικά γιαούρτια: είναι καλές εναλλακτικές των ζωικών γιαουρτιών;
Τα τελευταία χρόνια που η vegan διατροφή αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς έχουν βγει στην αγορά αρκετά φυτικά “γιαούρτια” ή φυτικά επιδόρπια όπως ονομάζονται. Το ερώτημα είναι αν αποτελούν θρεπτικές εναλλακτικές των ζωικών γιαουρτιών.
Δεδομένου της διατροφικής ανάλυσης επιδορπίων βρόμης, καρύδας, σόγιας και αμυγδάλου, τα προϊόντα αυτά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης από τα ζωικά γιαούρτια, με εξαίρεση το επιδόρπιο σόγιας που έχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό γιαούρτι. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων και ειδικότερα σακχάρων, ενώ όσον αφορά το ασβέστιο, η περιεκτικότητά τους σε αυτό είναι κοντά σε αυτή του αγελαδινού και του στραγγιστού (λόγω του εμπλουτισμού τους με ασβέστιο). Πέρα από αυτά, τα φυτικά επιδόρπια δεν περιέχουν προβιοτικά τα οποία περιέχονται φυσιολογικά στα ζωικά γιαούρτια.
Η παρουσία των προβιοτικών στα ζωικά γιαούρτια, είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης του γάλακτος με τις καλλιέργειες βακτηρίων, που αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει στην περίπτωση των φυτικών επιδορπίων.
Η καλύτερη επιλογή γιαουρτιού που θα μπορούσατε να κάνετε είναι το στραγγιστό, δεδομένης της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες. Όσον αφορά το ασβέστιο, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα είναι το κατσικίσιο. Ωστόσο, το μειονέκτημα του κατσικίσιου και του πρόβειου γιαουρτιού είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά τέτοια προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Η γνώμη μου λοιπόν είναι να επιλέγετε ένα στραγγιστό γιαούρτι και να το “στολίζετε” εσείς με ό,τι μπορεί να σας αρέσει π.χ λίγο φρούτο ή 1 κουταλιά μέλι ή λίγους ξηρούς καρπούς ή κάποιο βούτυρο καρπών.