H ευτυχία και… η φιλοσοφία της σάουνας!

Να πάμε ένα ταξίδι μέχρι τη Φινλανδία; Εκεί θα συναντήσουμε έναν από τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο! Πώς σχετίζεται όμως η ευτυχία τους με τη σάουνα;

Ο φινλανδικός λαός είναι συνδεδεμένος με την κουλτούρα της σάουνας. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν περίπου 3,3 εκατομμύρια σάουνες… σε έναν πληθυσμό 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων! Στη Φινλανδία συναντάμε σάουνες παντού! Ακόμα και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή παμπ μπορεί να δούμε σάουνα, καθώς συνδέει τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και κανείς δεν αποκλείεται. Τα παιδιά μπορεί να παίζουν και οι ενήλικες να απολαμβάνουν τα οφέλη της και να συζητούν σαν να ήταν σε ένα καφέ! Είναι μέρος της καθημερινότητάς τους και σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, ενώ σε πολλές χώρες του πλανήτη η σάουνα είναι συνδεδεμένη με την πολυτέλεια και τα οφέλη της τα απολαμβάνουν συνήθως οι προνομιούχοι ή είναι για “ειδικές περιπτώσεις”.

Η ιστορία της σάουνας

Η λέξη Sauna προέρχεται από τη φινλανδική γλώσσα. Όταν τα λουτρά έγιναν γνωστά σε άλλες χώρες, υιοθετήθηκε το όνομα “σάουνα”. Η δημιουργία της αποσκοπούσε στο να καλύψει την ανάγκη για θέρμανση και υγιεινή, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου απέκτησε πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων. Η παράδοση της σάουνας στη Φινλανδία ξεκινάει κάπου μετά την εποχή των παγετώνων. Εκτός από το πλύσιμο, οι σάουνες κατά το παρελθόν χρησιμοποιούνταν για πολλές άλλες καθημερινές εργασίες όπως το μαγείρεμα και το πλύσιμο ρούχων.

Κάθε σπίτι και σάουνα!

Οι πιο πολλοί κάτοικοι της Φινλανδίας διαθέτουν σάουνα στο σπίτι τους. Είναι “ιεροί χώροι” για τους Φινλανδούς επειδή εκεί ηρεμούν, χαλαρώνουν και γαληνεύουν. Απομακρύνουν τη σκέψη τους από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αποδεσμεύονται από ό,τι τους βαραίνει. Η σάουνα λειτουργεί (και) θεραπευτικά. Συμβάλλει στην καλή διάθεση και είναι ευεργετική για το πνεύμα και το σώμα.

Σημείο συνάντησης

Φανταστείτε αντί να λέμε πάμε για καφέ, να λέγαμε πάμε για σάουνα… Κι εκεί να συζητούσαμε ενώ ταυτόχρονα ενισχύαμε την ευεξία μας. Στη Φινλανδία πολλοί συνηθίζουν να επισκέπτονται τη σάουνα μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά. Μπορεί ακόμα και να πάνε για ποτό σε σάουνα με φίλους. Άλλες φορές μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άγνωστα άτομα, να κάνουν νέες γνωριμίες, να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους με άτομα από διαφορετικά background. Κάτι που πρέπει να ξέρουμε ωστόσο είναι ότι σε κάποιες φινλανδικές σάουνες απαγορεύονται οι συζητήσεις που αφορούν σε θέματα θρησκείας και πολιτικής…