Πολλά είναι τα οφέλη από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Γνωρίζατε όμως ότι κάνει καλό στον εγκέφαλό μας; Επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Planck για τις Ανθρώπινες Γνωστικές και Εγκεφαλικές Επιστήμες στη Λειψία, ανακάλυψαν πως όταν κάποιος ξεκινά την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας στην ενήλικη ζωή, συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στις νευρικές συνάψεις τους εγκεφάλου.
Οι ερευνητές οργάνωσαν ένα πρόγραμμα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας για Σύρους πρόσφυγες με σκοπό να μελετήσουν τους εγκεφάλους τους με τη χρήση μαγνητικών τομογραφιών. Σε διάστημα έξι μηνών, οι ερευνητές συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες 59 ατόμων με μητρική γλώσσα την αραβική που έλαβαν μέρος στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.
Τα εντυπωσιακά συμπεράσματα της έρευνας
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «Η εκμάθηση νέων λέξεων ενίσχυσε τα λεξιλογικά και φωνολογικά υποδίκτυα και στα δύο ημισφαίρια, ειδικά στο δεύτερο μισό της περιόδου εκμάθησης, στη φάση της παγίωσης». Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση της συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο ημισφαιρίων, που υποδηλώνει τον κρίσιμο ρόλο του corpus callosum (μεσολόβιου), μιας δομής που συνδέει την αριστερή και τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου.
Η μείωση δείχνει ότι ο μειωμένος έλεγχος του αριστερού ημισφαιρίου που κυριαρχεί στη γλώσσα – κατά την εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας, αποδεσμεύει πόρους στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου για την ενσωμάτωση της νέας γλώσσας. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές
«Οι δυναμικές αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου βρέθηκαν να συσχετίζονται άμεσα με την αύξηση των επιδόσεων στο γλωσσικό τεστ του Ινστιτούτου Γκαίτε».
Πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλες μελέτες που τεκμηριώνουν αλλαγές στην εγκεφαλική συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια της εκμάθησης δεύτερης γλώσσας. Η εν λόγω μελέτη ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου.