Ποιο χαρακτηριστικό του συνομιλητή μας προδίδει… την εξυπνάδα του!

Η ενεργητική ακρόαση συνδέεται με την ευφυΐα. Το ξέρατε;

Μιλάτε με κάποιον κι εκείνος δείχνει ότι ακούει όσα λέτε… Σας κάνει ερωτήσεις, δείχνει ότι ενδιαφέρεται, κάνει σχόλια και σας ζητά διευκρινίσεις όταν κρίνει ότι το χρειάζεται. Μπορεί ακόμα, να εκδηλώσει την απορία, τον θαυμασμό ή τον ενθουσιασμό του για να μάθει περισσότερα. Τα παραπάνω παραπέμπουν σε αυτό που λέμε “ενεργητική ακρόαση”.

Η ενεργειακή ακρόαση είναι σημαντική για όλες τις σχέσεις μας. Θα έχετε παρατηρήσει για παράδειγμα κάποια στιγμή στη δουλειά σας ότι ο νέος σας συνάδελφος γνέφει καταφατικά σε ό,τι κι αν λέτε, ωστόσο μάλλον δεν έχει καταλάβει και πολλά ή δεν ενδιαφέρεται. Βέβαια σε αυτό το συμπέρασμα το πιο πιθανό είναι να οδηγηθείτε αργότερα. Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει ότι κάποιος από την οικογένειά μας δεν μας ακούει ενώ του μιλάμε; Πόσες φορές δεν έχουμε πετύχει κάποιον άλλον να παραπονιέται γι’ αυτό; Να λέει με λίγα λόγια ότι “μιλάει στον αέρα”. Προσοχή όμως! Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να πετύχουν επενδύουν στην ενεργητική ακρόαση. Γιατί χάρη σε αυτήν οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης σε κάθε τομέα της ζωής τους. Μην ξεχνάτε ότι το σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαίο να ξέρουμε ότι σίγουρα ο συνομιλητής μας ακούει και συναισθάνεται. Διαφορετικά η επικοινωνία θα είναι μόνο επιφανειακή. Κανείς – είτε είναι ο προϊστάμενός σου είτε ένα φιλικό σου πρόσωπο – δεν θα έχει την επιθυμία να μοιραστεί κάτι ουσιαστικό μαζί σου, αν νιώθει ότι έχεις έλλειψη ενσυναίσθησης και ότι έχεις αδυναμία να επικοινωνήσεις σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Το γνήσιο ενδιαφέρον γίνεται αντιληπτό και ανοίγει δρόμους… και πόρτες!

Εσύ, είσαι ενεργός ακροατής;
Μην βιαστείς να απαντήσεις! Συνήθως οι άνθρωποι πιστεύουν πως είναι ενεργοί ακροατές, αλλά αυτό δεν ισχύει! Ειδικότερα, οι 7 στους 10 έχουν κακές συνήθειες ακρόασης στον εργασιακό χώρο, όπως αποκαλύπτει μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότια Καλιφόρνια. Οι περισσότεροι, ενώ κάποιος μας μιλάει, σκεφτόμαστε άλλα πράγματα, με αποτέλεσμα να “χάνουμε” πληροφορίες. Ο ενεργός ακροατής νοιάζεται και θέλει να μάθει περισσότερα, επιθυμεί να συνεχιστεί η συζήτηση. Φυσικά, δίνει χρόνο στον συνομιλητή του, δεν τον διακόπτει για να μιλάει εκείνος συνέχεια, ούτε για να πει κάτι άσχετο με τη συζήτηση – ή ακόμα μια γνώμη που δεν του έχει ζητηθεί. Συγκεντρώνεται σε όσα ακούει και οι παρατηρήσεις του είναι εύστοχες. Τέλος, εμπνέει εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα ο συνομιλητής του να τον ξεχωρίζει ως έναν άνθρωπο που ξέρει πως μετά το τέλος της συζήτησης ο χρόνος του δεν θα έχει πάει χαμένος…

Μην το πεις… θα το ματιάσεις!
Πόσες φορές μας έχει τύχει κάτι καλό, μια προαγωγή, ένα ταξίδι, στους πιο τυχερούς μια κληρονομιά και έχουμε πει “μην το πεις και το ματιάσεις”;

Ε λοιπόν, αυτή η θεωρία φαίνεται πως δεν είναι αβάσιμη! Σύμφωνα με έρευνα του Columbia Univercity στις ΗΠΑ το να κρατάμε τα καλά νέα για εμάς, μας κάνει να νιώθουμε “ζωντανοί”, ειδικά όταν σκοπεύουμε αυτό το μυστικό να το μοιραστούμε αργότερα με τους αγαπημένους μας. Συχνά, οι άνθρωποι κρατούν θετικά μυστικά για τη δική τους απόλαυση ή για να κάνουν μια έκπληξη πιο συναρπαστική. Όταν αισθανόμαστε ότι οι ενέργειές μας πηγάζουν από τις δικές μας επιθυμίες αντί για εξωτερικές πιέσεις, αισθανόμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε έρχεται.