Ποιο είναι το περιβαλλοντικό κόστος της AI;

Τα τελευταία χρόνια μιλάμε όλο και πιο πολύ για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι νέες και ποικίλες εφαρμογές της, καθώς και οι καινοτομίες που φέρνει σε όλους τους τομείς της ζωής μας φαίνεται να μονοπωλούν τον διάλογο όταν μιλάμε για τεχνολογία.

Σίγουρα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλά καλά να μας προσφέρει αν χρησιμοποιηθεί σωστά, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μεταξύ άλλων και στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, όσο πιο δημοφιλής γίνεται και όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη, τόσο οι ερευνητές και οι ειδικοί τονίζουν το περιβαλλοντικό κόστος που μπορεί να έχει. Επειδή λοιπόν, η εκπαίδευση και λειτουργία ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί μεγάλη ποσότητα υπολογιστικής ισχύος και ηλεκτρισμού, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται, αποτελεί έναν τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει το κλίμα. Ωστόσο, η περιβαλλοντική της επίδραση δεν σταματά στα ίχνη άνθρακα που αφήνει.

Ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Allen για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Σιάτλ, Jesse Dodge επισημαίνει ότι “είναι σημαντικό για εμάς να αναγνωρίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ορισμένων από αυτά τα μεγάλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης”. Προσθέτει, ωστόσο, ότι “η επίδραση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στο περιβάλλον, θα προκύψει από τις εφαρμογές για τις οποίες κατασκευάζονται, όχι απαραίτητα από το κόστος της εκπαίδευσής τους.”

Πώς επηρεάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη το Περιβάλλον

Έξοδος Ηλεκτρονικών Αποβλήτων
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα που παράγονται από την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν επικίνδυνα χημικά, όπως μόλυβδο, υδράργυρο και κάδμιο, τα οποία μπορούν να μολύνουν το έδαφος και τις πηγές ύδατος, και να απειλήσουν τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και το περιβάλλον.

Επίπτωση στα Φυσικά Οικοσυστήματα
Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης όπως τα αυτόνομα οχήματα και τα drones αποτελούν απειλή για τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον. Οι αυτοματοποιημένες παραδόσεις από τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι γρήγορες και αποτελεσματικές όμως είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανάλωση και αυξημένα απορρίμματα σε ορισμένους τομείς.

Τεχνητή Νοημοσύνη στη γεωργία
Η αυξημένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον γεωργικό τομέα ενδέχεται να οδηγήσει στην υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, μολύνοντας το έδαφος και το νερό και βλάπτοντας τη βιοποικιλότητα.

Τέλος, όπως με κάθε καινοτομία στον τεχνολογικό τομέα, θα πρέπει τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης να έρθουν σε ισορροπία με την προστασία του περιβάλλοντος, προκειμένου να συνυπάρξουν η τεχνολογία και η φύση. Θα πρέπει να υπάρχει ασφαλής επεξεργασία και ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη για να μειωθούν σημαντικά οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο David Rolnick, ένας επιστήμονας υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο McGill, συγκρίνει την τεχνητή νοημοσύνη με ένα σφυρί, λέγοντας ότι “Η κύρια επίδραση ενός σφυριού είναι αυτό που χτυπά, όχι αυτό που περιέχει το σφυρί.” Όπως το εργαλείο μπορεί είτε να καταστρέψει πράγματα ή είτε να χτίσει ένα σπίτι, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βλάψει ή να βοηθήσει το περιβάλλον.

Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της, και ταυτόχρονα να προστατεύεται το περιβάλλον.