Το αρχαιότερο δάσος του πλανήτη & τι κληρονομήσαμε από τους Νεάντερταλ!

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο δάσος στον κόσμο, ένα δάσος που είχαν δει και οι δεινόσαυροι!

Λίγα χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη βρίσκεται το αρχαιότερο δάσος του κόσμου, που ανακάλυψαν επιστήμονες από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Υπήρχαν ενδείξεις ότι υπήρχαν εκεί κάποια πολύ πρώιμα φυτά. Το δάσος θεωρείται πως απλωνόταν σε μία έκταση περίπου 400 χιλιομέτρων.

Το δάσος ανακαλύφθηκε στον πυθμένα ενός λατομείου και συγκεκριμένα σε ένα μέρος που ονομάζεται Κάιρο και βρίσκεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το 2019 ξεκίνησε η χαρτογράφηση της περιοχής. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα απολιθώματα φυτών και δέντρων που βρέθηκαν στην περιοχή και διαπίστωσαν πως πρόκειται για το αρχαιότερο δάσος που έχει βρεθεί στη Γη μέχρι στιγμής. Η εν λόγω ανακάλυψη αφορά τη μελέτη της παλαιοβοτανικής. Σε αυτή τη φάση οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τις ακριβείς ηλικίες των φυτών και των δέντρων της περιοχής. Εκεί υπάρχουν βράχοι ηλικίας μέχρι και 385 εκατομμυρίων ετών! Είναι εντυπωσιακό ότι πολλά από τα απολιθωμένα δέντρα που βρέθηκαν σε αυτό το δάσος αναπαράγονταν χρησιμοποιώντας σπόρους.

Η περιοχή δεν είναι προς το παρόν επισκέψιμη. Το λατομείο ανήκει στην πόλη του Καΐρου και προορίζεται αυστηρά για επιστημονική μελέτη. Σίγουρα ωστόσο θα ήταν υπέροχο να βρεθεί κανείς στο αρχαιότερο δάσος της Γης και να περπατήσει εκεί που κάποτε περπατούσαν μέχρι και δεινόσαυροι… Το δάσος θα μπορούσε να γίνει στην πορεία των χρόνων ένα μοναδικής ομορφιάς αξιοθέατο που θα προσφέρει στους επισκέπτες μια αξέχαστη εμπειρία.

Νεάντερταλ: Ο πρόγονος που μας κληροδότησε περισσότερα από όσα νομίζαμε…

Ο σύγχρονος άνθρωπος γνωρίζουμε ότι κατάγεται από τον Homo sapiens. Ωστόσο, διαθέτει σε μικρό ποσοστό DNA από τους Νεάντερταλ και έχει κληρονομήσει κάποια από τα χαρακτηριστικά τους!

– Σύμφωνα με έρευνα του 2016 από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt, ο εγκέφαλος του σύγχρονου ανθρώπου είναι επηρεασμένος από τους Νεάντερταλ και έτσι εξηγείται ότι είναι πιο επιρρεπής στον καπνό και τον αντίστοιχο εθισμό που μπορεί να αναπτυχθεί.

– Ο κορονοϊός, εξαιτίας γονιδιώματος από τους Νεάντερταλ, ενέχει πιο μεγάλο κίνδυνο νόσησης για μερικά άτομα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι μεταλλάξεις σε ένα τμήμα στο χρωμόσωμα 3, το τρίτο μεγαλύτερο από τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων στον άνθρωπο, ενδέχεται να προδιαθέτουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη.

– Το αν θα μαυρίσουμε εύκολα ή όχι το καλοκαίρι εξαρτάται από το γονίδιο που κληρονομήσαμε από τους πολύ μακρινούς προγόνους μας… Έτσι, ανάλογα με το γονίδιο που υπάρχει σε κάθε οργανισμό, μπορεί κάποιος να μαυρίσει πιο εύκολα ή πιο δύσκολα.

– Κάποιοι μπορούν να ξυπνούν κάθε πρωί νωρίς, με το πρώτο φως του ήλιου. Αυτό οφείλεται στους Νεάντερταλ! Το πρωινό ξύπνημα βοηθάει να ρυθμιστεί ο οργανισμός ανάλογα με τα μεταβαλλόμενα εποχιακά επίπεδα φωτός.

– Σας αρέσουν τα ίσια και πυκνά μαλλιά; Έχουν και αυτά σχέση με τους Νεάντερταλ. Ο Homo sapiens είχε σγουρά μαλλιά.

– Η ψιλή μύτη από πάνω προς τα κάτω οφείλεται σε γονίδιο το οποίο κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ, σύμφωνα με μελέτη του 2023 από το University College του Λονδίνου.
Μια πληροφορία που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι οι μύτες διαφορετικού σχήματος μπορεί να ταιριάζουν περισσότερο σε διαφορετικά κλίματα όπου ζούσαν οι πρόγονοί μας. Το γονίδιο της “ψιλής μύτης” φαίνεται ότι έχει κληρονομηθεί από τους Νεάντερταλ. Σκοπός είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν πιο εύκολα σε ψυχρότερα κλίματα, δεδομένου ότι οι πρόγονοί μας έφυγαν από την Αφρική!