Για όλα υπάρχει η ιδανική ώρα! Ωστόσο οι περισσότεροι δεν ξέρουμε ποια είναι!
Θέλουμε να ξεκινήσουμε μία δίαιτα ή απλώς να χαλαρώσουμε. Πότε είναι η πιο κατάλληλη ώρα; Κι αν αυτά σας φαίνονται λεπτομέρειες… σκεφτείτε πόσο σημαντικό θα ήταν να ξέραμε πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για μία ιατρική επέμβαση.
Το εσωτερικό μας ρολόι επηρεάζει τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Ειδικότερα, οι βιορυθμοί κάθε πλάσματος έχουν επίδραση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός. Το εσωτερικό μας ρολόι επομένως σχετίζεται με τον μεταβολισμό μας και όχι μόνο.
Τι συμβαίνει όταν το εσωτερικό μας ρολόι απορρυθμίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα; Όταν για πολλά χρόνια είναι απορρυθμισμένο, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων όπως είναι το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης. Αυτή η χρόνια διαταραχή του εσωτερικού μας ρολογιού συνδέεται και με την κατάθλιψη.
Πού βρίσκεται το εσωτερικό μας ρολόι και πώς λειτουργεί
Το εσωτερικό βιολογικό ρολόι βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου μας. Αυτό που κάνει είναι να δίνει εντολές σε περιφερικά νεύρα και κύτταρα με σκοπό να συμβάλλει στην καλή προσαρμογή μας στο εικοσιτετράωρο και στην εναλλαγή ημέρας – νύχτας. Επιπλέον, συμβάλλει στον συντονισμό των κινήσεών μας με τον χρόνο του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον Τζιμ Γουότερχαουζ, καθηγητή Χρονοβιολογίας στο πανεπιστήμιο Liverpool John Moores. «Σε ένα 5% του πληθυσμού το ρολόι είναι ρυθμισμένο πιο νωρίς, που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι ξυπνούν νωρίς και κοιμούνται νωρίς. Από την άλλη, σε ένα άλλο 5% το βιολογικό ρολόι είναι ρυθμισμένο πιο αργά. Αυτοί ξυπνούν, κοιμούνται και κάνουν τα πράγματα αργότερα». Θα έχετε παρατηρήσει ότι λειτουργείτε καλύτερα τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Ακόμη, δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί προσαρμόζουν τη λήψη φαρμάκων στην ώρα που οι ορμόνες μας παρουσιάζουν άνοδο ή πτώση!
Ήξερες ότι…
– Το πρωί οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση αίματος βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα. Έτσι εξηγείται ότι όσοι έχουν υπέρταση πρέπει να μετρούν την πίεση πρωί και απόγευμα.
– Το μεσημέρι τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης και ο σίδηρος ανεβαίνουν.
– Το απόγευμα οι πρωτεΐνες καθώς και ο ρυθμός εκπνοών και εσπνοών ανεβαίνουν. Αυτό δείχνει πως οι απογευματινές ώρες είναι καλές για να γυμναστούμε.
– Αργά το απόγευμα ανεβαίνουν η χοληστερόλη, η ινσουλίνη και τα τριγλυκερίδια. Οπότε η καλύτερη ώρα μέτρησης είναι νωρίς το πρωί.
– Τα γαστρικά υγρά εκκρίνονται κυρίως το βράδυ και είναι καλό να μην καταναλώνουμε το τελευταίο μας γεύμα αμέσως πριν κοιμηθούμε.