Μπορεί να μην το έχετε ακούσει… κι όμως να σας συμβαίνει! Το φαινόμενο popcorn brain σχετίζεται με τα social media και με την κόπωση που μας προκαλούν.
Ασχολούμαστε πολύ με αναρτήσεις, απαντήσεις σε σχόλια, σκρολάρισμα σε όλα τα social που διαθέτουμε λογαριασμούς και κάπου χάνεται η συγκέντρωσή μας… η εργασία μας δεν γίνεται όπως θα θέλαμε και το μυαλό μας είναι αλλού! Τι έχουμε; Popcorn brain και είμαστε πολλοί!
Τι μας συμβαίνει: Δεν εστιάζουμε και κάθε τόσο μετατοπίζεται η προσοχή μας σε κάτι άλλο. Ολοκληρώνουμε κάτι; Όχι! Η σκέψη μας πετάει από θέμα σε θέμα… παρομοιάζεται με το καλαμπόκι που σκάει για να γίνει ποπ κορν!
Ήξερες ότι…
Η μέση διάρκεια προσοχής μας στην οθόνη μειώθηκε από 2,5 λεπτά το 2004 σε 75 δευτερόλεπτα το 2012 και σε 47 δευτερόλεπτα σήμερα!
Ο ρόλος της ντοπαμίνης
Η συνεχής και πολύωρη χρήση των social media ενεργοποιεί το «κέντρο ανταμοιβής» του εγκεφάλου μας. Η ντοπαμίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας και συνδέεται μεταξύ άλλων με τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Όταν η ντοπαμίνη απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες, νιώθουμε μεγάλη ευχαρίστηση και γι’ αυτό έχουμε την τάση να επαναλάβουμε την ίδια συμπεριφορά για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα: την ευχαρίστηση. Η άμεση ευχαρίστηση που παίρνουμε όμως δεν διαρκεί πολύ… Μετά τι γίνεται; Μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο άμεσης ικανοποίησης και δεν συγκεντρωνόμαστε σε τίποτα!
Οι επιπτώσεις
Οι αρνητικές συνέπειες του popcorn brain δεν περιορίζονται στον επαγγελματικό τομέα. Εκεί βέβαια μπορεί να μας κοστίσει ακόμα και τη δουλειά μας, καθώς δεν ανταποκρινόμαστε σε προθεσμίες κτλ. Όμως, έχει επιπτώσεις σε όλες τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Οι συνάδελφοί μας, η οικογένειά μας, οι φίλοι μας δυσκολεύονται να μας ακολουθήσουν, καθώς η συζητήσεις μας δεν είναι ουσιαστικές και δεν επικοινωνούμε σε βάθος. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, η ψηφιακή μας ζωή είναι πιθανό να μας απομακρύνει από τους γύρω μας. Επίσης, μπορεί να μας εξαντλεί, να έχουμε δηλαδή ψηφιακή κόπωση.
Το popcorn brain και το burnout
Tο popcorn brain μας κάνει ανυπόμονους, αγχώδεις, μας στρεσάρει και κατ’ επέκταση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να οδηγηθούμε σε burnout. Πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και -αν μπορούμε- τους γύρω μας με τον περιορισμό στη χρήση των social media. Είναι σημαντικό να απέχουμε για κάποιες ώρες της ημέρας, να μην είμαστε συνέχεια συνδεδεμένοι. Πρέπει να ξεκουραζόμαστε όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, να μην “υπερφορτώνουμε” το μυαλό μας. Να βρίσκουμε, ακόμη, χρόνο για δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν χρήση οθόνης.