Εξερευνώντας την… άγνωστη πολιτιστική πρωτεύουσα του 2024

Μπορεί να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του 2024 όμως πάρα πολλοί αγνοούν την ύπαρξή της! Πρόκειται για το Τάρτου της Εσθονίας.

Είναι η αρχαιότερη πόλη της Εσθονίας και την αποκαλούν «τίγρη του Βορρά». Είναι η έδρα του παλαιότερου πανεπιστήμιου της χώρας. Το Τάρτου διασχίζει ο ποταμός Εμάγιογκι. Τα ξύλινα σπίτια του 19ου αιώνα δίνουν μια ρετρό νότα. Η πόλη έχει ζωντάνια καθώς φιλοξενεί πολλούς φοιτητές. Η πλατεία του δημαρχείου είναι ιδιαίτερη και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ενώ η παλιά πόλη είναι γραφική και έντονη.

Η πρωτεύουσα της Εσθονίας είναι το Ταλίν, αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Τάρτου είναι εξίσου όμορφη και αξίζει να την ανακαλύψουμε. Βρίσκεται σε απόσταση δύο ωρών από το Ταλίν και θα αξιοποιήσει στο έπακρο την ξαφνική δημοφιλία της – καθώς είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της χρονιάς – προκειμένου να προσελκύσει ταξιδιώτες και να αποκομίσει κέρδη και φήμη.

Τα “όπλα” του Ταρτού

Στο Τάρτου βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας. Είναι ένα κομψό και σύγχρονο  γυάλινο οικοδόμημα που αποτελεί δήλωση της ανεξαρτησίας αυτού του μικρού υπερήφανου έθνους. Η συλλογή αντικειμένων και εγγράφων αριθμεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο.

Στο Μουσείο Typa θα μάθετε πολλά για τη βιομηχανία χαρτιού, που είχε πολύ βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη διαδικασία δημιουργίας χαρτιού από πολτό. Θα μάθετε ακόμα πώς να χειρίζεστε χειροκίνητα πιεστήρια εκτύπωσης. Η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο έφτιαχναν εφημερίδες και βιβλία για αιώνες!

Αν έχετε μαζί σας παιδιά το Μουσείο Παιχνιδιών του Τάρτου είναι ιδανικό για επίσκεψη. Βρίσκεται σε ένα ξύλινο κτίριο του 18ου αιώνα και περιλαμβάνει 5.000 αντικείμενα.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Μουσείο Μπύρας A. Le Coq. Εκεί θα μάθετε την ιστορία μιας από τις πιο δημοφιλείς μπύρες της Εσθονίας. Θα δείτε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή μπύρας πριν από αιώνες.

Ένα διαφορετικό μουσείο…

Για μισό αιώνα (1940 -1990), στο Ταρτού ζούσαν υπό τον έλεγχο των Σοβιετικών. Όσοι αντιδρούσαν στον κομμουνισμό ήταν υπό κράτηση… Στο Μουσείο της KGB θα μάθετε πολλά για την ιστορία αυτών των ανθρώπων. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε σε κελιά όπου η KGB κρατούσε πολιτικούς κρατούμενους.