Ναι πολύ σωστά φαντάζεστε. Η διατροφική μαγιά είναι ακριβώς σαν τη μαγιά που
προσθέτουμε στο ψωμί μας για να φουσκώσει, αλλά στην απενεργοποιημένη της μορφή!
Με λίγα λόγια, η διατροφική μαγιά είναι απενεργοποιημένοι μικροοργανισμοί (και
συγκεκριμένα μύκητες) και πολύ συχνά χρησιμοποιείται στη χορτοφαγική διατροφή για την
τυρένια γεύση της. Τη συναντάμε με τη μορφή νιφάδων ή σκόνης ενώ η εμπλουτισμένη σε
Β12 διατροφική μαγιά μπορεί να προστατεύσει από ελλείψεις τα άτομα που απέχουν από
ζωικά τρόφιμα και δεν έχουν άλλες πηγές Β12 στη διατροφή τους.
Πέρα όμως από τη Β12, η διατροφική μαγιά αποτελεί καλή πηγή πλήρους πρωτεΐνης,
βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων. Επιπλέον, περιέχει β- γλυκάνες, ένα είδος
φυτικών ινών που φαίνεται να βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε όμως στη καθημερινότητά μας;
– Αντί για τριμμένο τυράκι στα μακαρόνια ή σε σαλάτες
– Για έξτρα γεύση και καλύτερη πήξη σε σούπες
– Σε smoothies φρούτων ή λαχανικών
+ όπου αλλού θέλουμε να προσθέσουμε μια πιο αλμυρή γεύση!
Παρ’ όλο που είναι αλμυρή είναι χαμηλή σε αλάτι και η κατανάλωσή της με μέτρο
θεωρείται απολύτως ασφαλής (10 – 30 γρ μαγιάς την ημέρα) – εξαίρεση αποτελούν τα
άτομα που έχουν αλλεργία στη μαγιά.
Για σκεφτείτε το λοιπόν…
Εσείς θα τη δοκιμάζατε ή την έχετε ήδη δοκιμάσει; Αν όχι ελπίζω αυτό το άρθρο να σας
κινήσει το ενδιαφέρον να τη «γνωρίσετε».