Νέα “όπλα” κατά του καρκίνου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που είναι στις 4 Φεβρουαρίου σκεφτήκαμε να αναφερθούμε στις αισιόδοξες ιατρικές εξελίξεις.

Πρόσφατα έγινε μία σημαντική ανακάλυψη η οποία δίνει ελπίδες για νέες θεραπείες. Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να εμποδίσουν πρωτεΐνη που προκαλεί το 75% των όγκων. Πρόκειται για την πρωτεΐνη MYC που αποτελεί μέρος της υγιούς κυτταρικής δραστηριότητας. Ωστόσο, όταν αναπτύσσονται καρκινικά κύτταρα, συμβάλλει στην εξάπλωση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Chemical Society, μέρος του προβλήματος στον περιορισμό της MYC είναι πως πρόκειται για μια άμορφη πρωτεΐνη, η οποία δεν έχει μια δομή που μπορεί να στοχευτεί. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε όμως να αναπτύξει μια πεπτιδική ένωση που μπορεί να συνδεθεί / να αλληλεπιδράσει με τη MYC και να συμβάλλει ώστε να τεθεί ξανά υπό έλεγχο.

«Η MYC δεν μοιάζει με τροφή για καρκινικά κύτταρα, αλλά περισσότερο σαν ένα στεροειδές που προάγει την ταχεία ανάπτυξη του καρκίνου. Γι’ αυτό η MYC είναι ένοχος στο 75% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο. Κανονικά, η δραστηριότητα της MYC ελέγχεται αυστηρά. Στα καρκινικά κύτταρα, γίνεται υπερκινητική και δεν ρυθμίζεται σωστά», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το πεπτίδιο που μπορεί να ελέγξει τη MYC

Οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν ότι το πεπτίδιο NT-B2R, είναι πολύ ικανό στην απενεργοποίηση της MYC. Σε δοκιμές με καλλιέργεια από ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα εγκεφάλου, το συγκεκριμένο πεπτίδιο αποδείχθηκε ότι συνδέεται με επιτυχία με τη MYC, και αλλάζει που τα κύτταρα ρύθμιζαν πολλά από τα γονίδιά της. «Είναι σαν να δένεις τα χέρια κάποιου πίσω από την πλάτη, εμποδίζοντάς τον να κάνει το οτιδήποτε.»

Ένα νέο ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ewha Womens, στη Σεούλ, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ισχυρή χημική σύνθεση που μπορεί να «εξολοθρεύσει» τα καρκινικά κύτταρα. Ειδικότερα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο αντικαρκινικό φάρμακο ελέγχοντας τα επίπεδα ασβεστίου στα κύτταρα. Συνήθως, τα πολλά ιόντα ασβεστίου είναι επιβλαβή. Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν την επιβλαβή υπερβολική εισροή με σκοπό να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα μέσω αυτού που αποκαλούν «καταιγίδα ασβεστίου». Οι δοκιμές που έγιναν σε τρωκτικά ήταν επιτυχείς, κάτι πολύ ενθαρρυντικό για τη συνέχεια. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι αυτή η φόρμουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προώθηση της βιοϊατρικής έρευνας.

Ήξερες ότι…

Η NASA αναζητά στο διάστημα τη θεραπεία για τον καρκίνο

Οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έχουν ξεκινήσει μια ξεχωριστή αποστολή: Την αναζήτηση της θεραπείας του καρκίνου.

Γιατί όμως στο διάστημα; Επειδή δεν υπάρχει βαρύτητα, τα κύτταρα γερνούν με πιο γρήγορο ρυθμό. Έτσι, οι ειδικοί χρησιμοποιούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του διαστημικού σκάφους επιδιώκοντας να διεξάγουν πειράματα που είναι πιθανό να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών.

Στόχος είναι να μειωθούν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο κατά 50% μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Αυτό είναι πιθανώς ευκολότερο να επιτευχθεί με τη γρήγορη ανάπτυξη νέων φαρμάκων στον διαστημικό σταθμό. Ωστόσο, θα πρέπει τώρα να πειστεί το Αμερικανικό Κογκρέσο να υποστηρίξει την εν λόγω έρευνα, χρηματοδοτώντας συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να βοηθήσει τη μετάβαση σε εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς. Πάντως,
οι φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται πως δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις έρευνες στο διάστημα, με σκοπό να αναπτύξουν αλλά και να βελτιώσουν φάρμακα και να παρατείνουν τις πατέντες τους.

Δράσεις σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τον καρκίνο

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ διοργανώνει το 8ο Ετήσιο Συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Φεβρουαρίου 2024 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ έχει όπως κάθε χρόνο, ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου και στόχο έχει την ανάδειξη σημαντικών θεμάτων πολιτικής της υγείας και των εξελίξεων που επηρεάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας στη χώρα μας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταδοθούν και στην Ελληνική και στην Αγγλική Γλώσσα. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο Online μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ.