Oι #femcels και η ανεξερεύνητη ψυχολογία τους

Μία νέα έρευνα εμβαθύνει στην ανεξερεύνητη ψυχολογία του femcels. Aς ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά… Ξέρεις τι εννοούμε με τον όρο “femcel”;

Ίσως έχεις δει να χρησιμοποιείται ως hashtag κάτω από βίντεο στο TikTok… Οι femcels έχουν ισχυρή διαδικτυακή παρουσία από το 2018, ωστόσο τελευταία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και όλο και περισσότεροι τις ανακαλύπτουν. Οι femcels είναι μια κοινότητα γυναικών στο διαδίκτυο που πιστεύουν πως δεν είναι ικανές να έχουν σεξουαλικές ή ρομαντικές σχέσεις – κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους άντρες “incels”. Ωστόσο, εκείνοι θεωρούν ως βασικό πρόβλημα τον φεμινισμό, ενώ οι femcels θεωρούν πως το μεγάλο εμπόδιο είναι ο μισογυνισμός και τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς. Η κοινότητα των femcels άρχισε να αναπτύσσεται αρχικά μέσω του reddit, κάτω από την ονομασία “Trufemcels”.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior διερεύνησε την ψυχολογία των ακούσια άγαμων γυναικών, αποκαλύπτοντας την πάλη τους με τη σεξουαλική απογοήτευση, την εστίαση σε προσωπικά παράπονα και την τάση προς μη βίαια μέσα ενδυνάμωσης.

“Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον όρο femcel, με ενδιέφερε αμέσως και ήθελα να μάθω περισσότερα για τις κοινότητές τους. Όταν άρχισα να εξερευνώ τη διαδικτυακή κουλτούρα τους, είδα τόσες πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις που θα μπορούσε να πάρει η έρευνά μας, επειδή πρόκειται για έναν πληθυσμό που δεν έχει μελετηθεί καλά”, αναφέρει η Hannah Rae Evans, απόφοιτη μεταπτυχιακού προγράμματος Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

Ο όρος “incels”, που αναφέρεται σε ακούσια άγαμους άνδρες, έχει συνδεθεί με πολλές βίαιες πράξεις και τη διαδικτυακή μισογυνιστική κουλτούρα, προσελκύοντας την παγκόσμια προσοχή. Ωστόσο, η αφήγηση γύρω από τις femcels είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. Παρά τις υποθέσεις ότι οι γυναίκες μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε σεξουαλικές και ρομαντικές ευκαιρίες, πολλές εκφράζουν απογοήτευση για την έλλειψη ουσιαστικών συνδέσεων και σεξουαλικής ικανοποίησης, που οδηγεί στη δημιουργία διαδικτυακών κοινοτήτων όπως το The Pink Pill.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από τα πέντε υποφόρουμ με τις περισσότερες εγγραφές στο ThePinkPill.co, έναν διαδικτυακό ιστότοπο συζητήσεων για το femcel, καταγράφοντας δημοσιεύσεις από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αυτή η διαδικασία απέδωσε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων 24.525 αναρτήσεων χρηστών σε 3461 νήματα. Το τελικό δείγμα περιελάμβανε περίπου 1200 αναρτήσεις που προσδιορίστηκαν μέσω ερωτημάτων αναζήτησης κειμένου για τους ακόλουθους όρους: σεξουαλικό, δύναμη, εκδίκηση και απογοήτευση. Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να δώσει φωνή στις εμπειρίες των femcel βασιζόμενη στη γλώσσα και την έκφρασή τους.

«Πρώτον, οι γυναίκες πάλεψαν με πολλούς τύπους σεξουαλικής απογοήτευσης. Και οι τρεις κύριοι τύποι σεξουαλικής απογοήτευσης που προτείνονται στη θεωρία της σεξουαλικής απογοήτευσης του Δρ. Λάνκφορντ – ανεκπλήρωτες επιθυμίες για σεξ, μη διαθέσιμοι σύντροφοι και μη ικανοποιητικές σεξουαλικές δραστηριότητες – βρέθηκαν σε αναρτήσεις femcel», είπε η Evans στο PsyPost. Σύμφωνα με την Έβανς οι ερευνητές μπορούν να μάθουν περισσότερα για τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την ακούσια αγαμία και τη σεξουαλική απογοήτευση. Αυτό θα έδινε μια καλύτερη βάση για την ανάπτυξη στρατηγικών υποστήριξης βασισμένων σε στοιχεία, προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες αυτών των γυναικών.

H νέα εποχή στα dating apps

Kάποιες από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές γνωριμιών βασίζονται εδώ και πολύ καιρό στη μηχανική εκμάθηση για τη βαθμονόμηση πιθανών match αλλά και για την προστασία των χρηστών από bots κτλ.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μια έκρηξη από ρομπότ που θα φλερτάρουν για εμάς… Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ δυσάρεστο για κάποιους, όμως άλλοι το θεωρούν ιδανικό! Στην πραγματικότητα μάλιστα πάνω από το ένα τέταρτο των νεαρών Αμερικανών πιστεύουν ότι οι αλγόριθμοι μπορούν να προβλέψουν εάν δύο άνθρωποι θα ερωτευτούν, σύμφωνα με στοιχεία του Pew. Οπότε; Αποφασίζουν να αφήνουν τη “δύσκολη” δουλειά για την ΑΙ και εκείνοι λαμβάνουν δράση στη συνέχεια… Θα είναι όμως τότε πραγματικά έτοιμοι και… ικανοί; Θα δείξει!