Οι Superagers και τα μυστικά τους!

Ξέρεις τι είναι Superager; Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τα 80 χρόνια ζωής και το επίπεδο γνωστικής λειτουργίας τους είναι συχνά ανώτερο από ανθρώπους που είναι μέχρι και τρεις δεκαετίες νεώτεροι! Πώς το καταφέρνουν; Τι κάνουν καλύτερα από τους υπόλοιπους και τι πρέπει να κάνουμε για να τους μοιάσουμε;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Health Longevity» και η οποία εξέτασε τι κοινό έχουν 64 Superagers αλλά και τι διαφορετικό κάνουν συγκρινόμενοι με 55 συνομηλίκους τους που δεν είναι Superagers, οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους! Επιπλέον, στα τεστ είχαν υψηλότερη βαθμολογία από τους συνομιλήκους τους σχετικά με ισορροπία και ευκινησία. Από την άλλη, είχαν πιο χαμηλή βαθμολογία αναφορικά με τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι Superagers δεν είχαν διαφορά στο IQ σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ενώ είχαν παρόμοια ποσοστά ApoE4+, που είναι γονότυπος ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τι κάνουν καλύτερα από τους υπόλοιπους οι Superagers και πώς θα τους μοιάσουμε!

Είναι αισιόδοξα άτομα και βλέπουν θετικά τη ζωή. Ακόμη, φροντίζουν να παραμένουν ενεργά τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Ωστόσο, παίζει ρόλο και ο γενετικός παράγοντας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι μηχανισμοί που βοηθούν κάποιους ανθρώπους να διατηρήσουν γερό τον εγκέφαλό τους μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία είναι περίπλοκοι. Όπως επισημαίνουν «Πρόκειται για έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων, τρόπου ζωής και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και συμπεριφορές που κάνουν τους Superagers να ξεχωρίζουν».

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς…

Τα «μυστικά» των Superagers είναι απλά, αλλά δεν είναι τόσο απλό να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας και να τα ακολουθούμε πιστά ώστε να αποκομίσουμε τα οφέλη τους.
Οι άνθρωποι που έχουν υγιή εγκέφαλο σε μεγάλη ηλικία, αξιοσημείωτη γνωστική διαύγεια και ιδιαίτερα καλή μνήμη προσέχουν να ακολουθούν πάντα μια ισορροπημένη διατροφή και να ξεκουράζονται απολαμβάνοντας καλό και επαρκή ύπνο. Επίσης, φροντίζουν να ασκούνται -πνευματικά και σωματικά. Κάτι πολύ σημαντικό είναι πως καταφέρνουν να περιορίσουν τα αρνητικά συναισθήματα και φυσικά αποφεύγουν τις καταχρήσεις. Οι επιστήμονες λένε επίσης ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί συμβάλλουν στο να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.

Ήξερες ότι…

Οι Superagers έχουν περισσότερο από τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερο αριθμό συγκεκριμένων νευρώνων που παίζουν ρόλο στην κοινωνική επεξεργασία και επίγνωση, συγκριτικά με τον μέσο άνθρωπο στην ηλικία των 80 ετών.