Πάμε μια βόλτα στα Δερβενοχώρια;

Αν θέλετε να πάτε μία μονοήμερη εκδρομή κάπου κοντά στην Αθήνα, μια καλή ιδέα είναι τα Δερβενοχώρια.

Τα Δερβενοχώρια βρίσκονται στα δυτικά της Πάρνηθας και φημίζονται για τα εξαιρετικά κρεατικά τους. Στη γύρω περιοχή θα βρείτε μία όαση: πράσινο, βουνά, καθαρός αέρας… ηρεμία, χαλάρωση, επανάκτηση δυνάμεων! Τα Δερβενοχώρια απλώνονται σε οροπέδιο, σε ύψος περίπου 500 μέτρων και μέχρι να φτάσετε εκεί θα νιώσετε σαν να έχετε απομακρυνθεί πολύ από την Αθήνα…

Κάντε μια στάση στη Μονή Κλειστών

Πρόκειται για το αρχαιότερο μοναστήρι της Αττικής, αν και η ακριβής χρονολογία ανέγερσης δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν επιγραφές που δείχνουν ότι είναι πιθανό η αρχική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών να θεμελιώθηκε τον 11ο αιώνα και στη συνέχεια επεκτάθηκε. Η μονή Κλειστών είναι περίκλειστη από βουνά. Είναι χτισμένη στην όχθη του φαραγγιού του Κελάδωνα (Γκούρα). Το τοπίο είναι άγριο και επιβλητικό.

Το πιο σπουδαίο κειμήλιο που βρίσκεται στην κατοχή της είναι η εικόνα “αμάραντο ρόδο” και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σημερινό μοναστήρι. Το σημείο ενώθηκε με σχοινιά και τροχαλία και μεταφέρονται εκεί για να ανάψουν τα καντήλια και να αφήσουν τάματα.

Μια βόλτα στον Κιθαιρώνα

Στον Κιθαιρώνα βρίσκεται η μονή του Οσίου Μελετίου. Κάντε μια στάση γιατί εκτός από την καλαίσθητη αρχιτεκτονική της, έχει και υπέροχη θέα. Η ιστορία της μονής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δράση του Οσίου Μελετίου του Νέου, που θεωρείται ένας από τους αναμορφωτές της ασκητικής ζωής στην Ελλάδα. Ο Κιθαιρώνας είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό που αξίζει να το εξερευνήσετε. Το ψηλότερο σημείο του βρίσκεται σε υψόμετρο 1.409 μέτρα (θέση Προφήτης Ηλίας).

Πύλη, το μεγαλύτερο Δερβενοχώρι

Η Πύλη είναι το μεγαλύτερο χωριό της Δ.Ε. Δερβενοχωρίων. Βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές της Πάρνηθας και είναι χτισμένη σε οροπέδιο, σε υψόμετρο 550 μέτρων. Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Δερβενοσάλεσι. Στην Πύλη, το καλοκαίρι του 1943 πραγματοποιήθηκε μία από τις σημαντικότερες μάχες της Εθνικής Αντίστασης.

Μeat point!

Ένας από τους βασικούς λόγους επίσκεψης είναι… γαστρονομικός! Στο χωριό θα βρείτε πεντανόστιμα κρεατικά και τοπικά εδέσματα στις ταβέρνες τις περιοχής.

Ήξερες ότι…

Η λέξη Δερβένι ή Ντερβένι έχει έχει τουρκική προέλευση (ντερβέν) και σημαίνει στενό πέρασμα μέσα από ορεινούς όγκους, “κλεισούρα”.

Κάντε μια βόλτα μέσα από το βίντεο του Travel Diary!