Ποιο είναι το δικό σου “plan de vida”;

Hand putting cubes dice wooden block with text plan, do, check, act - pdca concept

Κάθε πρωί ξυπνάς και η μέρα σου ξεκινάει… Άλλη μια μέρα, ποιος είναι όμως ο σκοπός σου; Γιατί ξυπνάς το πρωί;

Σήμερα θα μιλήσουμε για ευτυχισμένους ανθρώπους. Τι κοινό έχουν; Έχουν όλοι “plan de vida”. Στην Κόστα Ρίκα αυτό είναι το “Soul’s Purpose”. Συχνά μεταφράζεται ως “γιατί ξυπνάω κάθε πρωί”. Οι μακροβιότεροι άνθρωποι του πλανήτη πιστεύουν ότι ο σύγχρονος κόσμος συχνά μας αποξενώνει από την αληθινή μας κλίση. Πιστεύουν ότι, όπως και το δακτυλικό μας αποτύπωμα είναι μοναδικό, έτσι και ο καθένας μας έχει έναν μοναδικό λόγο ύπαρξης. Ο σκοπός της ψυχής μας (ή το plan de vida μας) είναι να εντοπίσουμε για ποιο λόγο υπάρχουμε και να ξεκινήσουμε τη δημιουργία μιας ζωής που θα εκπληρώσει αυτό για το οποίο βρισκόμαστε στον πλανήτη. Ένα ισχυρό plan de vida μας κάνει να νιώθουμε απαραίτητοι και μας ενθαρρύνει να συνεχίζουμε! Είναι αυτό που στην Οκινάουα αποκαλούν “Ikigai”.

Ερευνώντας τις Μπλε Ζώνες – εκεί όπου ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωπη στη Γη – οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αιωνόβιοι άνθρωποι έχουν μια ισχυρή αίσθηση του plan de vida – νιώθουν επιθυμητοί και απαραίτητοι και ότι συμβάλλουν στο συλλογικό καλό – το οποίο σε αριθμούς είναι έως και επτά χρόνια επιπλέον προσδόκιμο ζωής. Οι άνθρωποι ωφελούνται σημαντικά όταν νιώθουν πως είναι μέρος μιας υποστηρικτικής και δεμένης κοινότητας που εργάζεται για παρόμοιους στόχους και έχουν παρόμοιες αξίες. Αντίθετα, η απομόνωση και η αποξένωση δεν λειτουργούν υπέρ μας.

Pura vida: Μια καθαρή και απλή ματιά στη ζωή

Η Pura vida δεν είναι μόνο ένα σλόγκαν στην Κόστα Ρίκα, είναι ένας τρόπος ζωής. Σημαίνει «καθαρή ζωή» ή «απλή ζωή», οι δύο λέξεις συνοψίζουν την αισιόδοξη στάση για κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Υπάρχει τόσο μεγάλη προτεραιότητα στην κοινωνικοποίηση σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπου οι άνθρωποι ξέρουν πώς να περνούν καλά και φαίνεται να ζουν με λιγότερο άγχος. «Οι στάσεις και οι αντιλήψεις μας μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στο άγχος και το άγχος με τη σειρά του είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της ψυχικής υγείας» λέει η ερευνήτρια Michaela Pascoe από το Ινστιτούτο Υγείας και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Victoria.

Πόσο ευτυχισμένος είσαι;

Διάβασε τις παρακάτω προτάσεις και αν συμφωνείς με πολλές από αυτές είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Αν όχι, ποτέ δεν είναι αργά να βρεις το plan de vida σου.

– Διαχειρίζεσαι με επιτυχία τα οικονομικά σου.
– Κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι ενδιαφέρον.
– Θέτεις συνεχώς νέους στόχους και τους πετυχαίνεις.
– Τρως υγιεινά σε καθημερινή βάση.
– Βρίσκεις χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους σου, κάνετε μαζί δραστηριότητες και πηγαίνετε ταξίδια.
– Έχεις κάποιον δίπλα σου που σε ενθαρρύνει να παραμένεις υγιής.
– Είσαι παραγωγικός και ενεργός σε καθημερινή βάση.
– Γυμνάζεσαι τακτικά.
– Ασχολείσαι με τον εθελοντισμό.
– Νιώθεις ασφαλής (στην κοινότητά σου, στην περιοχή που ζεις, στο περιβάλλον που κινείσαι).

Σου βάζουμε homework!

Oι στόχοι σου είναι SMART;

Καλό είναι να βάζεις στόχους αλλά είναι καλύτερο να τους πετυχαίνεις! Και για να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται μόνο προσπάθεια. Πρέπει οι στόχοι που βάζεις να είναι SMART: συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, σχετικοί και χρονικά περιορισμένοι. Για να παραμένει κανείς εστιασμένος στον στόχο του πρέπει αυτός να μην είναι γενικός και αόριστος και φυσικά πρέπει να έχει χρονικά όρια! Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ο στόχος που θέτουμε – και το πλαίσιο – τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να οδηγηθούμε στην επίτευξή του!