Ποιος θέλει να γίνει γονιός;

Μπορεί η ποπ κουλτούρα να απεικονίζει συχνά νεαρές γυναίκες οι οποίες νιώθουν σαν ωρολογιακές βόμβες που θα… εκραγούν αν δεν αποκτήσουν άμεσα παιδί, όμως αυτό απέχει αρκετά από τη νέα πραγματικότητα.

Αν το μυαλό σας πηγαίνει στη Monica από τα Φιλαράκια, μια σειρά που βλέπουμε και σήμερα σε όλο τον κόσμο, σκεφτείτε απλώς πότε γυρίστηκε η σειρά… Ναι, τα πράγματα άλλαξαν και μία νέα έρευνα μας δείχνει τι συμβαίνει τώρα. Οι άντρες είναι πλέον πιο πιθανό να πουν ξεκάθαρα ότι θέλουν να γίνουν γονείς κάποια μέρα. Το περιμένατε;

Λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο (21%) των άτεκνων γυναικών ηλικίας 18-34 ετών που συμμετείχαν πρόσφατα σε δημοσκόπηση του Pew Research Center είπαν ότι δεν θέλουν ποτέ να γίνουν μητέρες, σε σύγκριση με το 15% των ανδρών. Αντίθετα, το 57% των ανδρών δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν παιδιά κάποια μέρα, έναντι 45% των γυναικών.

Αν και αυτά τα δεδομένα είναι νέα, η τάση σίγουρα δεν είναι, λέει η Marina Adshade, από το University of British Columbia. Οι γυναίκες ήταν αυτές που πολέμησαν για την πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων αρχικά, λέει η Adshade.
«Προσωπικά με γοητεύει αυτό το είδος “κοινωνικού μύθου” ότι οι γυναίκες σε όλη την από αμνημονεύτων χρόνων ιστορία απλώς θέλαμε απελπισμένα να γίνουμε μητέρες και ότι οι άνδρες αντιστέκονται στη μητρότητα» λέει χαρακτηριστικά η Adshade, συγγραφέας του Dollars and Sex: Πώς η οικονομία επηρεάζει το σεξ και την αγάπη.

Μια ιστορία για άντρες…

Η νέα δημοσκόπηση του Pew δεν περιελάμβανε τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους περισσότεροι άνδρες από γυναίκες δήλωσαν ότι ήθελαν να κάνουν παιδιά, αλλά σημείωσε ότι η πίεση από τους ίδιους τους γονείς των ερωτηθέντων για τη δημιουργία οικογένειας δεν ήταν παράγοντας!

“Μεταξύ των νεαρών ενηλίκων χωρίς παιδιά, οι άνδρες είναι περισσότερο διατεθειμένοι από τις γυναίκες να εκφράσουν την επιθυμία τους για γονεϊκότητα στο μέλλον. Ωστόσο, δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των φύλων όσον αφορά τις φιλοδοξίες για γάμο”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Carolina Aragão.