Τα emojis είναι εδώ και πολλά χρόνια συνήθεια στις καθημερινές μας συνομιλίες και έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε. Τώρα η επικοινωνία εμπλουτίζεται με νέα emojis και έννοιες!
Η Apple στην επόμενη ενημέρωση λογισμικού της προσθέτει 118 νέα emojis. Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται ο μυθικός φοίνικας, το κουνιστό κεφάλι και 4 ουδέτερες οικογένειες! Θα είναι διαθέσιμα ως μέρος μιας beta έκδοσης του νέου iOS 17.4, που αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτή την άνοιξη.
Οι 6 νέες έννοιες
Στα νέα emojis θα βρούμε έξι ολοκαίνουργιες έννοιες: Ένα κεφάλι που κουνιέται θετικά και αρνητικά, ένα πουλί – φοίνικας, ένα λάιμ, ένα καφέ μανιτάρι και μια σπασμένη αλυσίδα. Επίσης, 4 οικογενειακά emojis ουδέτερου φύλου, καθένα από τα οποία φέρει μια ανδρόγυνη φιγούρα.
Ακόμη, προστίθενται έξι νέα emojis ανθρώπων που τρέχουν ή είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο προς τη διαφορετική κατεύθυνση (δεξιά) από την ήδη υπάρχουσα (αριστερά). Είναι αξιοσημείωτο ότι καθένα από αυτά τα emojis έρχεται με όλες τις επιλογές φύλου μαζί με πέντε επιλογές τροποποίησης του τόνου του δέρματος, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 108, σύμφωνα με την Emojipedia.
Η ιστορία τους
Τα emojis ξεκίνησαν ως “emoticons”. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως άλλος ένας τρόπος για να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας στη γραπτή επικοινωνία. Μια δεκαετία- και κάτι παραπάνω- αργότερα, εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία τα emoji, ενώ έγιναν ευρέως γνωστά με τα smartphones και τα social media. O όρος “emoji” συνδυάζει τις ιαπωνικές λέξεις “e” (που σημαίνει “εικόνα”) και “moji” (που σημαίνει “χαρακτήρας”). Η ιαπωνική τηλεφωνική εταιρεία NTT DoCoMo παρουσίασε τα πρώτα emojis, τα οποία ήταν απλές εικόνες με 12×12 pixels. Τα πρώτα emojis ήταν ένα χαμογελαστό πρόσωπο, ένας χιονάνθρωπος, καρδιές και ένα παλιό κινητό τηλέφωνο. Τα emojis απέκτησαν γρήγορα δημοτικότητα στην Ιαπωνία, και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Από το 2011, το iOS της Apple περιλαμβάνει emojis, επιτρέποντας την πρόσβασή τους παγκοσμίως. Στη σημερινή εποχή, τα emojis στέλνονται πάνω από 6 δισεκατομμύρια φορές την ημέρα!
Γιατί τα χρησιμοποιούμε τόσο πολύ;
Tέσσερις στους πέντε ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 65 ετών χρησιμοποιούν συχνά emojis. Ακόμη το 72% των νέων από 18 έως 25 είναι περισσότερο πιθανό να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με emojis, παρά με λόγια. Βέβαια, αυτό είναι λογικό αφού διευκολύνουν τη γραπτή επικοινωνία μας και την έκφρασή μας! Μας επιτρέπουν να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, ειδικά τα θετικά, όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτοπροσώπως.
Κάτι που κάνουν πολύ καλά τα emojis όμως είναι να καθορίζουν τον τόνο και το ύφος ενός μηνύματος. Τα emojis θέτουν το μη-προφορικό πλαίσιο και τόνο στα κείμενα, μειώνοντας τις πιθανότητες παρεξηγήσεων. Πλέον, λειτουργούν σαν μία νέα γλώσσα, εξελίσσονται, αλλάζουν νόημα και εμπλουτίζονται. Πάρε παράδειγμα, το *thumbs up*. Αν είσαι έφηβος θεωρείς ότι φέρει μία ειρωνική χροιά ή ότι κάτι δεν σου αρέσει πολύ, ενώ αν είσαι πάνω από 30 το στέλνεις για να δηλώσεις ότι συμφωνείς με κάτι ή ότι κάτι σου αρέσει. Έτσι, μπορεί τα ίδια emojis να έχουν διαφορετική σημασία ανάλογα την ηλικιακή ομάδα, το φύλο ή ακόμα και την κουλτούρα!