Θα μπορούσε να αντικατασταθεί η μαστογραφία με ένα απλό τεστ σάλιου; Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν ανέπτυξαν μια φορητή συσκευή που έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει με ακρίβεια μέσα σε δευτερόλεπτα βιοδείκτες του καρκίνου του μαστού και απαιτείται ελάχιστο δείγμα σάλιου.
Το δείγμα σάλιου τοποθετείται σε μια χάρτινη ταινία, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος από τα άτομα με διαβήτη. Η ταινία αυτή φέρει ειδικά αντισώματα που αλληλεπιδρούν με τους καρκινικούς βιοδείκτες.
«Φανταστείτε ιατρικό προσωπικό χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση να μπορεί να διεξάγει διαγνωστικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού σε κοινότητες ή σε νοσοκομεία» υπογράμμισε η Σιάο-Σουάν Γουάν, μία από τους συγγραφείς της μελέτης. «Η συσκευή μας αποτελεί άριστη επιλογή επειδή είναι φορητή – στο μέγεθος περίπου μιας παλάμης – και επαναχρησιμοποιούμενη. Ο χρόνος που απαιτείται για τον έλεγχο του κάθε δείγματος είναι κάτω από πέντε δευτερόλεπτα, γεγονός που καθιστά τη διαγνωστική μέθοδό μας άκρως αποτελεσματική».
Τα πλεονεκτήματα
Σε σύγκριση με τις μέχρι τώρα διαγνωστικές μεθόδους για τον καρκίνο του μαστού, η νέα συσκευή υπερτερεί σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς το κόστος είναι αισθητά χαμηλότερο και φυσικά πρόκειται για μία εξέταση πολύ λιγότερο παρεμβατική από τη μαστογραφία.
«Η τεχνολογία μας είναι πιο οικονομική – η ταινία που χρησιμοποιείται κοστίζει μόνο λίγα σεντς ενώ το επαναχρησιμοποιούμενο πάνελ ανάλυσης 5 δολάρια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μέσω αυτού του τεστ μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε περιοχές όπου πιθανώς δεν υπάρχουν οι υποδομές για έλεγχο σχετικά με τον καρκίνο του μαστού».
O εξοπλισμός που χρειάζεται για εξετάσεις όπως η μαστογραφία, ο υπέρηχος κ.α. είναι εξειδικευμένος, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα άμεσα και υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία. H νέα μέθοδος παρέχει ακρίβεια αποτελεσμάτων ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η συγκέντρωση του κάθε βιοδείκτη στο σάλιο είναι απειροελάχιστη!
Ήξερες ότι…
H Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα μηχανημάτων μαστογραφίας στην ΕΕ
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2021, η υψηλότερη διαθεσιμότητα μονάδων μαστογραφίας ανά 100.000 κατοίκους για γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, καταγράφηκε στην Ελλάδα (7,1 μονάδες) και στην Κύπρο (5,9 μονάδες). Το ποσοστό των μαστογραφικών μονάδων ήταν επίσης υψηλό στο Βέλγιο (3,6), στην Ιταλία (3,4) και στην Κροατία (3,3). Αντίθετα, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα παρατηρήθηκε στη Γερμανία (0,5 μονάδες), τη Γαλλία (0,7), τη Ρουμανία (0,9) και την Πολωνία (1,0), ακολουθούμενες από το Λουξεμβούργο, την Τσεχία και την Εσθονία (όλες με 1,1 μονάδες ανά 100.000 κατοίκους).