Το φως του ήλιου συνδέεται με τη γονιμότητα

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Steroids, η έκθεση στο ηλιακό φως επηρεάζει τη γονιμότητα στις γυναίκες.

Oι ερευνητές εξέτασαν την αντιμυλλέριο ορμόνη (AMH) και το πώς τα επίπεδά της διαφέρουν κατά τη διάρκεια των εποχών του έτους.

Αρχικά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα επίπεδα της ΑΜΗ δείχνουν τα αποθέματα σε ωοθυλάκια που διαθέτει μια γυναίκα σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.235 γυναίκες, μεταξύ 20 και 40 ετών. Σκοπός ήταν να εξετάσουν οι ερευνητές τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και της ορμόνης AMH. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν προηγηθεί, η AMH μειώνεται με την ηλικία και επηρεάζει τη γονιμότητα, ωστόσο η AMH δεν αντικατοπτρίζει πάντα την ποιότητα των ωαρίων.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα των γυναικών για διάστημα 4 ετών, χωρίζοντας τις γυναίκες σε δύο ομάδες με βάση την ηλικία τους: 20-29 ετών και 30-40 ετών.

Η πρώτη ομάδα
Για τις γυναίκες στην ομάδα από 20 έως 29 ετών, οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων AMH και της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η δεύτερη ομάδα
Για τις γυναίκες στην ομάδα των 30-40 ετών τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα AMH αυξήθηκαν για αυτές την άνοιξη και το φθινόπωρο που υπήρχαν μέτρια επίπεδα έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας.

«Η μελέτη αποκάλυψε υψηλότερα επίπεδα AMH με μέτρια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα πολύ χαμηλά ή στον αντίποδα, πολύ υψηλά επίπεδα έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα στα επίπεδα AMH», δήλωσαν μεταξύ άλλων οι ερευνητές.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη γονιμότητα – όχι στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα από το στρες και κακές συνήθειες του τρόπου ζωής μέχρι το περιβάλλον και θέματα υγείας. Οι ερευνητές καθιστούν σαφές ότι τα πιθανά οφέλη της έκθεσης στο ηλιακό φως, δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε και τους πιθανούς κινδύνους της υπερβολικής έκθεσης σε αυτό, όπως οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα ή ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ο καρκίνος.