Το Μαγνήσιο και η σχέση του με τα Αυτοάνοσα Νοσήματα

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα πολύ βασικό μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου και συντονίζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

Εντοπίζεται σε όλους του ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού, κυρίως όμως στα οστά, στους μυς και τον εγκέφαλο και συμβάλλει στην ολοκλήρωση περισσότερων από 300 ενζυμικών αντιδράσεων.
Η έλλειψη μαγνησίου συνήθως δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί καθώς μόλις το 1% του μαγνησίου του οργανισμού αποθηκεύεται στο αίμα.
Δυστυχώς, όμως, σχεδόν κάθε γνωστή ασθένεια σχετίζεται και με έλλειψη μαγνησίου, ενώ το μέταλλο αυτό είναι από τα πιο σημαντικά που απαιτούνται για την ηλεκτρική σταθερότητα των κυττάρων και η έλλειψή του μπορεί να είναι υπεύθυνη για περισσότερες ασθένειες από
οποιοδήποτε άλλο θρεπτικό συστατικό.
Λόγω, λοιπόν, του ότι τα επίπεδα μαγνησίου συχνά παραβλέπονται, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα και ασθένειες, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με συμπλήρωμα μαγνησίου.

Σε ποιες λειτουργίες συμμετέχει το Μαγνήσιο
Πιο συγκεκριμένα, το μαγνήσιο έχει ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συνδράμει στην παραγωγή και σύνθεση των πρωτεϊνών. Μία επιπλέον σημαντική λειτουργία – που διεκπεραιώνεται μέσα από τη δράση του μαγνησίου – είναι η παραγωγή και η
αποθήκευση κυτταρικής ενέργειας, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την πραγματοποίηση διαφόρων κυτταρικών διεργασιών. Ταυτόχρονα, το μαγνήσιο συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, γιατί επηρεάζει και συντονίζει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου και των σκελετικών μυών. Τα επαρκή αποθέματα μαγνησίου στο ανθρώπινο σώμα προκαλούν συστολή των μυών, αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα για διάφορες καρδιακές λειτουργίες και διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση. Ταυτόχρονα, ενισχύεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης και της ινσουλίνης μέσα από τη δράση του μαγνησίου.

Οφέλη που Προσκομίζει η Δράση Του Μαγνησίου
Το μαγνήσιο συνδράμει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, βοηθώντας τη συνολικότερη υγεία του ατόμου. Πολλές δυσλειτουργίες που παρουσιάζει ο ανθρώπινος οργανισμός οφείλονται συχνά στην έλλειψη μαγνησίου.
Άνθρωποι που βιώνουν δυσκολίες στον ύπνο, ωφελούνται σημαντικά από το μαγνήσιο, καθώς αυτό συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών και των νευρώνων. Έτσι θεωρείται
ισχυρό αγχολυτικό και κατά συνέπεια βοηθάει αισθητά στη βελτίωση του ύπνου.
Η συμπλήρωση μαγνησίου έχει τη δυνατότητα να γίνει βοηθητικό μέσο χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους στη θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων και φλεγμονωδών ασθενειών.

Έναs νέος ρόλος για το Μαγνήσιο (Mg) στην καταστολή της αρθρίτιδας, στην αύξηση των κυττάρων Foxp3+ T reg και στην παραγωγή της IL-10, και δείχνουν ότι αυτές οι επιδράσεις μεσολαβούνται από το εντερικό μικροβίωμα.
Το μαγνήσιο έχει προταθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε βραχυπρόθεσμες, κυρίως in vitro μελέτες.

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των νευρώνων και η έλλειψη αυτού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση νευρολογικών επιπλοκών. Οι ανεπαρκείς
ποσότητες μαγνησίου στον οργανισμό του ανθρώπου έχουν συσχετιστεί με την αύξηση της παθογένειας της ημικρανίας, καθώς έχει υποστηριχθεί πως αυτή προκύπτει ως απόρροια χαμηλών επιπέδων μαγνησίου στον ορό του αίματος. Εύλογα, λοιπόν, το μαγνήσιο χρησιμοποιείται ως θεραπευτική προσέγγιση κατά της ημικρανίας.
Μία σημαντική και πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε έναν νέο ρόλο για το διατροφικό μαγνήσιο στη ρύθμιση της αυτοάνοσης αρθρίτιδας και ανοίγει νέες δυνατότητες για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα με σύντομες περιόδους διατροφικών ή φαρμάκων τροποποιήσεων των επιπέδων μαγνησίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Οι ανακαλύψεις προτείνουν μια νέα στρατηγική για την τροποποίηση του εντερικού μικροβιώματος για τη θεραπεία της ΡΑ και άλλων αυτοάνοσων και φλεγμονωδών ασθενειών.
Η βραχυπρόθεσμη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο μειώνει τη σοβαρότητα της αυτοάνοσης αρθρίτιδας και την έκφραση του γονιδίου του αρθρικού ιστού.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ