Γιατί νιώθουμε συχνά μεγαλύτεροι από την ηλικία μας;

Συχνά παρατηρούμε νέους ανθρώπους να δηλώνουν πως αισθάνονται πολύ μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η λέξη κλειδί είναι “στρες”. Σύμφωνα με ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας οι νεότεροι ενήλικες φαίνονται και αισθάνονται μεγαλύτεροι τις ημέρες που νιώθουν πως δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και έχουν έντονο στρες.

Ξυπνάς μια μέρα, λοιπόν, και νιώθεις πολύ γερασμένος. Η κόπωση έχει αφήσει τα σημάδια της και είναι ψυχική και πνευματική, σε άμεση συσχέτιση με το στρες που βιώνεις. Αυτό είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση του άγχους που βιώνουν οι νέοι στις μέρες μας, συγκριτικά με το άγχος που βίωναν οι νέοι παλαιότερα.

Νιώθετε μεγαλύτεροι από ό,τι είστε;

Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν ιστορικό ψυχικών διαταραχών π.χ. η κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, έχουν δείκτες στο αίμα οι οποίοι αποκαλύπτουν ότι είναι γηραιότερα από την ηλικία τους. Δηλαδή, η βιολογική τους ηλικία υπερβαίνει αρκετά τη χρονολογική τους ηλικία.

Ήξερες ότι…

– Αν η βιολογική ηλικία κάποιου είναι κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερη από την πραγματική του ηλικία, έχει 40% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει αγγειακή άνοια ή να υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

– Η βιολογική μας ηλικία μας δείχνει με πόση ταχύτητα τα κύτταρα και οι ιστοί του σώματός μας χάνουν τη λειτουργική τους ικανότητα.

Γίνεται να μειώσεις τη βιολογική σου ηλικία;

Φαίνεται δύσκολο ίσως και ακατόρθωτο, κι όμως είναι εφικτό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ageing μπορεί να αντιστραφεί η βιολογική ηλικία μέχρι και 11 χρόνια, αν κάνουμε ορισμένες παρεμβάσεις στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας.

Διαπιστώθηκε ότι χάρη σε διατροφικές παρεμβάσεις, καθώς και σε παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής κάποια άτομα πέτυχαν πράγματι να μειώσουν μέχρι και 11 χρόνια τη βιολογική τους ηλικία σε μόλις οκτώ εβδομάδες! Ειδικότερα, οι στρατηγικές που υιοθετήθηκαν από γυναίκες μεταξύ 45 και 65 ετών, σχεδιάστηκαν με σκοπό να υποστηρίξουν τη μεθυλίωση του DNA.

Τι είναι η μεθυλίωση του DNA

Πρόκειται για τη βιολογική διαδικασία κατά την οποία οι ομάδες μεθυλίου προσκολλώνται σε ορισμένα τμήματα του DNA. Είναι ένα βασικό συστατικό του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές στη διατροφή, στην καθημερινή μας ζωή και το περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της υγείας μας. Το πρόγραμμα διατροφής και τρόπου ζωής διάρκειας οκτώ εβδομάδων που υποστηρίζει τη μεθυλίωση περιελάμβανε μεταξύ άλλων: άσκηση για 30 λεπτά τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, ύπνο επτά ώρες τη νύχτα, νηστεία για 12 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα καθημερινά, βαθιές αναπνοές δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αναφορικά με τη διατροφή, επικεντρώθηκαν σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και σε προσαρμογόνα μεθυλίωσης όπως είναι ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο και τα μούρα.

Ο μέσος όρος συμμόρφωσης στο σύνολο των παρεμβάσεων ήταν 82%. Αποδείχτηκε πως ήταν πιο εύκολο για τους συμμετέχοντες να τηρούν τα πρωτόκολλα διατροφής και συμπληρωμάτων και πιο δύσκολο να τηρήσουν τις συνήθειες του τρόπου ζωής.