Το Canadian tuxedo, ή πιο απλά το denim look, είναι ένα outfit που αποτελείται από δύο κομμάτια τζιν όπως: τζιν σε συνδυασμό με τζιν μπουφάν ή τζιν πουκάμισο.
Φημολογείται ότι αυτή η ιδέα ξεκίνησε το 1951 από τον Αμερικανό τραγουδιστή και ηθοποιό Bing Grosby. Η εμφάνιση του Grosby δεν ήταν αρεστή στο ξενοδοχείο στον Καναδά που βρέθηκε και του απαγορεύθηκε η είσοδος από τον υπάλληλο του ξενοδοχείου που δεν τον αναγνώρισε!
Με αφορμή λοιπόν αυτή την παρεξήγηση οι Levi’s δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία και δημιούργησαν ένα σύνολο από τζιν μπουφάν και παντελόνι αποκλειστικά για τον Grosby.
Κατά τη δεκαετία του΄60 , του ’70 & του ΄80, το Canadian tuxedo έγινε μόδα και πλέον είχε μόνο ανοδική πορεία. Όλο και περισσότεροι διάσημοι της εποχής το επέλεγαν στην καθημερινότητά τους όπως η Andrey Hepburn, ο Marlon Brando και ο Elvis Presley.
Το 1990 πολλοί ήταν οι διάσημοι που ακολούθησαν αυτό τον τρόπο ντυσίματος όπως η Drew Barrymore και ο Tupac Shakur, που έδωσαν στον κόσμο τις δικές τους εκδοχές του Canadian tuxedo ως μία unisex εμφάνιση. Το 2001 στα American music award η Britney Spears και ο Justin Timberlake εμφανίστηκαν με total denim outfit και έκαναν εντύπωση!
Τα τελευταία χρόνια το Canadian tuxedo έχει κατακτήσει και τις πασαρέλες. Ο οίκος Dior εισήγαγε το denim look στη χειμερινή συλλογή του το 2017.
Το Canadian tuxedo μας δείχνει ότι οι πολλές τάσεις στη μόδα ξεκινούν κατά λάθος… Η απομάκρυνση του Grosby από το ξενοδοχείο στον Καναδά λόγω της εμφάνισης του ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί μια τάση στη μόδα που ξεπέρασε κάθε εποχή και υπάρχει ακόμα και σήμερα.
Μη φοβάστε λοιπόν να ρισκάρετε να ντυθείτε όπως σας αρέσει και πού ξέρετε
μπορεί να δημιουργήσετε ένα σύνολο που θα μείνει στη ιστορία!
Did you know?
Τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90 η Levi’s είχε εδραιωθεί και στην Ελλάδα, καθώς τα ελληνικά Levi’s παράγονταν στα εργοστάσια της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων σε Καλαμάτα και Αθήνα. Ο Χρήστος Μανιατάκης είχε εξασφαλίσει το franchise της Levi’s στην Ελλάδα, παράγοντας τζιν παντελόνια για την ελληνική αγορά αλλά και για αγορές του εξωτερικού. Κάποια στιγμή η παραγωγή ξεπερνούσε τα 1,5 εκατ. παντελόνια τζιν ετησίως!