DIAGEO: Οι Bartenders του αύριο…

To Learning For Life είναι το παγκόσμιο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της DIAGEO που έχει μεταμορφώσει τις ζωές πάνω από 150.000 ανθρώπων παγκοσμίως! Στην Ελλάδα υλοποιείται από το 2019. Η κα Έφη Μπούρα, Corporate Relations Manager της Diageo Southern Europe, μας μίλησε γι’ αυτό στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Το βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Learning for Life της DIAGEO συνεχίζει δυναμικά και ξεχωρίζει. Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας του;

– Πράγματι το Learning for Life έχει αναδειχθεί από τις πιο μακροχρόνιες και επιτυχημένες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες παγκοσμίως. Έχει εμπνεύσει και μεταμορφώσει τις ζωές μέχρι σήμερα 150.000 ανθρώπων παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε πάνω από 160 νέους να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας, αλλά και καλύτερες αποδοχές, στους τομείς της φιλοξενίας, του τουρισμού και της εστίασης στη χώρα μας.

– Τα συστατικά της επιτυχίας του είναι, καταρχήν, το στοχευμένο περιεχόμενο των σπουδών, τόσο στην ανάπτυξη των συμπεριφορικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων των σπουδαστών, όσο και η τεχνική τους κατάρτιση.

– Η ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρεται μέσω των αξιόλογων συνεργατών μας όπως είναι η Praksis και το Bar Academy, αλλά και η συμμετοχή των ίδιων των στελεχών της DIAGEO στη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση των ωφελούμενων.

– Η αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη εκπαίδευσή τους. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος ο κλάδος HoReCa, διαφημίζει και προωθεί το Learning for Life σε εργαζόμενούς του, και θα το διαπιστώσετε αν ρωτήσετε τους ίδιους τους σπουδαστές.

– Και τέλος, μία εταιρία όπως η DIAGEO που όχι μόνο υπογράφει το πρόγραμμα, αλλά το έχει σχεδιάσει και επενδύει σημαντικά κάθε χρόνο πίσω από αυτό. Με στόχο να βοηθήσει τον κλάδο HoReCa να βρει εξειδικευμένο προσωπικό, που τόσο έχει ανάγκη, δεδομένης της
βαρύτητας του κλάδου στην ελληνική οικονομία, αλλά και να ξεκλειδώσει ευκαιρίες για τους ωφελούμενους του προγράμματος.
Επιπλέον, να επισημάνω ότι μετά το τέλος του προγράμματος παραμένουμε δίπλα στους αποφοίτους μας και μάλιστα βοηθούμε όσους το επιθυμούν να βρουν εργασία μέσα από το δίκτυο των συνεργατών μας.

Ποιο είναι το feedback που έχετε από τους αποφοίτους αναφορικά με τα εφόδια που τους παρέχονται αλλά και τη μετέπειτα πορεία τους στον κλάδο της Φιλοξενίας;

– Όπως αξιολογούμε εμείς τους σπουδαστές μας, προκειμένου να αποφοιτήσουν, έτσι μας αξιολογούν και εκείνοι! Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί είναι και οι ωφελούμενοί μας ευχαριστημένοι.
Φυσικά και υποδεικνύουν σημεία προς βελτίωση, αλλά αυτό για εμάς είναι μία διαρκής προσπάθεια, καθώς θέλουμε να κάνουμε το πρόγραμμα μας state of the art για τον κλάδο στην Ελλάδα.
– Μετά το τέλος του προγράμματος διατηρούμε επαφή με τους αποφοίτους, μαθαίνουμε νέα τους και τους στηρίζουμε όποτε και όταν μας ζητηθεί σχετικά με την εύρεση εργασίας, μόνιμης ή εποχικής μέσω του δικτύου των συνεργατών μας σε όλη την Ελλάδα.
– Τα επίπεδα απασχόλησης αμέσως μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους -βάσει των στοιχείων που είχαμε από πέρυσι, γιατί στον φετινό κύκλο ακόμη δεν έχουμε στοιχεία- είναι για τους σπουδαστές της Αθήνας κοντά στο 80% και στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάμε το 70%. Κάτι
που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε.

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το όραμα της DIAGEO για το Learning for Life, που είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία. Επίσης, τι νέο να περιμένουμε;

– Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μία δεξαμενή καταρτισμένων επαγγελματιών, από όπου το δίκτυο των επιχειρήσεων του κλάδου HoReca να αντλεί εργαζόμενους.
– Θέλουμε, να βοηθήσουμε αναδειχθούν επιτυχημένοι επαγγελματίες ειδικά εντός της Bar Κοινότητας… οι Bartenders του αύριο όπως λέμε στη DIAGEO, δίνοντάς τους τη δυνατότητα μέσα από όλες μας τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες -και εννοώ το Learning for Life αρχικά, το DIAGEO BAR Institute στη συνέχεια και το WORLD CLASS τελικά, να εξελιχθούν και να αναγνωριστούν ως επαγγελματίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γιατί όχι παγκοσμίως.
– Αναφορικά τώρα με τo Learning for Life στην Ελλάδα, η δέσμευσή μας είναι να το επεκτείνουμε τόσο σε αριθμό σπουδαστών, όσο και σε αριθμό πόλεων, να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας digital εκπαιδευτικές πλατφόρμες, ώστε να το κάνουμε προσβάσιμο σε περισσότερους ωφελούμενους, αλλά και να εμπλέξουμε περισσότερους πελάτες στην
υποστήριξη του προγράμματος.

Η DIAGEO έχει μέσα της την ελληνική λέξη «γαία». Στη χώρα μας τα προϊόντα της DIAGEO κατέχουν κορυφαία θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών και συνοδεύουν καθημερινές και ιδιαίτερες στιγμές της ζωής τους. Ποιες είναι οι αξίες που την έχουν φέρει στην κορυφή;

– Η κάθε μας απόφαση βασίζεται στη φιλοδοξία μας να γίνουμε μια από τις πιο επιτυχημένες, αξιόπιστες και αξιοσέβαστες εταιρίες καταναλωτικών προϊόντων.
– Ο σκοπός μας είναι να γιορτάζουμε τη ζωή κάθε μέρα. Και αυτό μας εμπνέει.
– Ο σκοπός και η φιλοδοξία μας πάνε πάντα χέρι-χέρι, ποτέ το ένα χωρίς το άλλο.
– Το να γιορτάζουμε τη ζωή σημαίνει, επίσης, να γνωρίζουμε και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής μας λειτουργίας και να προωθούμε έναν θετικό ρόλο για το αλκοόλ στην κοινωνία με πρωτοβουλίες που βελτιώνουν το αποτύπωμά μας. Και η DIAGEO ηγείται σε αυτό τον τομέα μέσα από την υλοποίηση του 10ετούς της πλάνου Spirit of Progress που έχει στόχο ένα πιο συμπεριληπτικό και βιώσιμο κόσμο.
– Από την άλλη, κατέχουμε ηγετική θέση στα premium αλκοολούχα ποτά, και το χαρτοφυλάκιό μας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γεύσεων, περιστάσεων και αναγκών.
– Προσπαθούμε πάντα να επενδύουμε έξυπνα και με βιώσιμο προσανατολισμό, και δημιουργούμε ποτά και κατηγορίες του μέλλοντος, ενώ παράλληλα διαθέτουμε τις πλέον αγαπημένες και iconic μάρκες παγκοσμίως.