Oι εικονικοί influencers σαρώνουν στα social media!

H Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει δυναμικά και στον κόσμο τoυ influencing και τα νέα πρότυπα προκαλούν το ενδιαφέρον και προβληματίζουν…

Οι γονείς ανησυχούν για την επιρροή που μπορεί να ασκήσουν οι λεγόμενοι εικονικοί influencers στα παιδιά τους. Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι περισσότεροι από 12.000 γονείς ζήτησαν από το TikTok να επισημάνει με σαφήνεια τους influencers που δημιουργούνται από την ΑΙ, γιατί ενδέχεται κάποιοι χρήστες να πιστέψουν ότι πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους.
Οι influencers που δημιουργούνται από την ΑΙ έχουν μια πραγματικά τέλεια εμφάνιση που προκαλεί θαυμασμό. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς, καθώς τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά, άγχος, αρνητικά συναισθήματα, ενώ ίσως έχουν την τάση να μοιάσουν στα πρότυπά τους με κάθε τρόπο! Έτσι, χιλιάδες γονείς σε μια διαδικτυακή έκκληση που απευθύνθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TikTok, Shou Zi Chew, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι οι influencers της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να συμβάλλουν σε μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και σωματική δυσμορφική διαταραχή για παιδιά και έφηβους.

Το TikTok και τα νέα πρότυπα
Από τις αρχές του 2023, το TikTok ζήτησε από τους δημιουργούς περιεχομένου να επισημαίνουν όλο το ρεαλιστικό περιεχόμενο που δημιουργείται από Τεχνητή Νοημοσύνη και η πλατφόρμα επιτρέπει στους λογαριασμούς να εφαρμόζουν την ετικέτα μέσω μιας λειτουργίας εναλλαγής. Ωστόσο, ακόμα κι όταν αναφέρεται ότι ένας λογαριασμός σχετίζεται με την ΑΙ, αυτό δεν είναι πάντα σαφές. Αντίθετα, πολλές φορές υπάρχει η πρόθεση να μην γίνεται εύκολα αντιληπτό. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς να σημειώνουν μεν στο βιογραφικό τους ότι είναι εικονικοί influencers, αλλά να μην χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο ή την προσωπικότητά τους ως δημιουργημένο από AI. Το ΤikTok έχει δείξει ευαισθητοποίηση σε τέτοια θέματα, αφαιρώντας λογαριασμούς.

Μπορεί να μην είναι καινούργιο το πρόβλημα διαφάνειας της ΑΙ, αλλά το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε από πολλούς γονείς πως τα παιδιά τους απουσίαζαν από το σχολείο, καθώς και ότι έκαναν scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνότερα και για περισσότερη ώρα. Οι γονείς ανησυχούν ιδιαίτερα για πλατφόρμες όπως το TikTok και το YouTube, επειδή αυτές είναι οι πιο αγαπημένες των παιδιών. Ακόμη, στο Instagram υπάρχουν εικονικοί influencers με πολύ μεγάλη απήχηση και μάλιστα συνεργάζονται με μεγάλα brands.

Μπορεί να είναι γνωστό πως κάποιοι influencers είναι εικονικοί, όμως ακόμα ούτε εμείς οι ενήλικες είμαστε εξοικειωμένοι τόσο ώστε να το καταλαβαίνουμε εύκολα. Έτσι, συχνά νομίζουμε πως είναι πραγματικοί άνθρωποι, μας εντυπωσιάζουν και κάποιοι πάνε ένα βήμα παρακάτω, επιχειρώντας να τους μοιάσουν.