… τη μαμά ή τον μπαμπά;
Όλοι οι γονείς διεκδικούν την αγάπη των παιδιών τους, αλλά τι γίνεται αν τα παιδιά προτιμούν τον ένα γονιό από τον άλλο;
Πάμε να δούμε μερικούς τρόπους έτσι ώστε το παιδί να “αποδέχεται” εξίσου και
τους δύο γονείς του.
Παίξτε μαζί του
Βρείτε τρόπους και παιχνίδια έτσι ώστε να παίζετε όλοι μαζί, ώστε να περνάτε ποιοτικό και διασκεδαστικό χρόνο μαζί του. Έτσι το παιδί έρχεται κοντά και με τους δύο γονείς!
Ασχοληθείτε και οι δύο μαζί του
Μοιράστε σωστά τον χρόνο σας και αναλάβετε αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά του, έτσι ο κάθε γονιός θα έχει τον ρόλο του στη φροντίδα του παιδιού. Όσο απασχολημένος και αν είστε στο τέλος μίας κουραστικής ημέρας σίγουρα θα έχετε λίγο χρόνο για να φροντίσετε το μικρό σας θαύμα…
Ηρεμία και υπομονή!
Σίγουρα με τους καθημερινούς μας ρυθμούς όλοι έχουμε λίγη ένταση παραπάνω στην ημέρα μας, αυτό λοιπόν πρέπει να το διαχειριστούμε και να μη μας επηρεάζει στη σχέση με το παιδί μας. Όταν γυρίζουμε σπίτι πρέπει να αφήνουμε έξω το άγχος και τα προβλήματα της ημέρας, γιατί τα παιδιά αντιλαμβάνονται την ένταση και αυτό τα απομακρύνει από εμάς.
Αποδοχή!
Αν το παιδί δείχνει εμφανή αδυναμία σε έναν από τους δύο γονείς μη σας ανησυχεί υπερβολικά! Σκεφτείτε ότι αυτή η στάση δηλώνει ισχυρό χαρακτήρα… το παιδί ξέρει τα “θέλω” του, τα εκφράζει και λειτουργεί αυτόνομα.
Φυσικά και κανείς δεν θα σας κατηγορήσει αν αισθανθήκατε άσχημα με αυτή του τη διάκριση… είναι απόλυτα λογικό. Αποδεχτείτε όμως αυτή του την απόφαση – που πιθανότατα είναι προσωρινή – και περάστε περισσότερο χρόνο μαζί, η αγάπη του για εσάς είναι δεδομένη!
Όποια συμπεριφορά και αν λαμβάνουμε από το παιδί μας, δεν πρέπει αμέσως να σκεφτόμαστε ότι δεν μας αγαπάει αρκετά! Κάντε την αρχή και δείξτε εσείς καθημερινά την αγάπη που νιώθετε για το παιδί σας, με λόγια και με πράξεις, με ενδιαφέρον, κατανόηση και αποδοχή!