Τατουάζ ματιών και άλλα… περίεργα trends του TikTok

Μπορεί παλιά να ονειρευόσουν – ίσως όταν ήσουν παιδί – να είχες μπλε ή πράσινα μάτια. Κάποιοι τώρα πραγματοποίησαν το “όνειρό” τους, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά…

Το νέο trend του TikTok έχει κάνει θραύση το εξωτερικό με όλο και περισσότερους ανθρώπους να επιθυμούν να μπουν στο χειρουργείο για να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους! Και μπορεί πολλοί από αυτούς που τόλμησαν να αποκτήσουν το χρώμα ματιών που επέλεξαν οι ίδιοι και όχι η φύση για τον εαυτό τους να δηλώνουν ενθουσιασμένοι και πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, ωστόσο τα σχετικά βίντεο έχουν αποσπάσει πολλά επικριτικά σχόλια. Συγκεκριμένα, όσοι σχολιάζουν αρνητικά το “τατουάζ” ματιών επικεντρώνονται στο γεγονός ότι είναι πιθανό να θυσιάζεται η ασφάλεια των ματιών για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα… Επίσης, πολλοί αναφέρουν πως το αποτέλεσμα είναι “ψεύτικο” και τελικά το φυσικό χρώμα ματιών ήταν πολύ καλύτερο.

Κερατοχρωμάτωση – η επιστημονική ονομασία

Ο επιστημονικός όρος του τατουάζ ματιών είναι: κερατοχρωμάτωση. Επιτυγχάνεται μέσω μηχανήματος λέιζερ. Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει ανάμεσα σε χρώματα που μοιάζουν με τέμπερες ζωγραφικής και το σκεύασμα αυτό αντικαθιστά το φυσικό χρώμα των ματιών με βελόνες. Η εν λόγω επέμβαση διαρκεί μισή ώρα και για τα δύο μάτια και αμέσως μετά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητά του. Είναι όμως μια ασφαλής μέθοδος; Ο χρόνος θα δείξει, ωστόσο αξίζει το ρίσκο όταν πρόκειται για την όρασή μας και την υγεία των ματιών μας;

Η τεχνική που ακολουθείται για την αλλαγή χρώματος ματιών παρόλο που υπόσχεται την βέλτιστη ασφάλεια από τη γαλλική εταιρία που την εφηύρε, στη Γαλλία είναι απαγορευμένη! Ο λόγος είναι ο πιθανός κίνδυνος που υπάρχει να εμφανιστούν επιπλοκές στην όραση με το πέρασμα του χρόνου. Μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα για την τεχνική, δεδομένου ότι ήδη έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε επέμβαση. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί μεγάλη ευαισθησία στο φως, αλλά και ξεθώριασμα του χρώματος, αλλά ακόμα και σοβαρά προβλήματα στην όραση.

Blue eye theory

Αν υπάρχει κάποιο μέρος όπου τα γεγονότα και η φαντασία πάνε χέρι-χέρι, αυτό είναι το TikTok. Η πλατφόρμα είναι γνωστή ως ένας χώρος αυτοέκφρασης, όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να μοιράζονται αυτό που θεωρούν αληθινό, από beauty tips μέχρι πολιτικά μηνύματα… Ένας ισχυρισμός που κερδίζει έδαφος τον τελευταίο καιρό είναι η θεωρία του μπλε ματιού. Στο TikTok, τα βίντεο σχετικά με αυτήν τη θεωρία έχουν ξεπεράσει τις 270 εκατομμύρια προβολές. Τα βίντεο συχνά δείχνουν χρήστες με “μη μπλε μάτια” να πειραματίζονται με φίλτρα για να δουν πώς θα μπορούσαν να είναι αν είχαν μπλε μάτια. Το κάνουν για να δοκιμάσουν την “υπόθεση” ότι τα μπλε μάτια μπορούν να μας κάνουν να φαινόμαστε πιο έντονοι, αν όχι απειλητικοί, από άλλα χρώματα ματιών. Και για πολλούς αυτό είναι το ζητούμενο! Μπορεί να ακούγεται σαν μια τάση χωρίς νόημα, αλλά έχει απασχολήσει πολύ… Εάν έχετε μπλε μάτια αλλά δεν έχετε ακούσει ποτέ για τη θεωρία των μπλε ματιών σκεφτείτε: φαίνεστε ή όχι πιο άγριος/α ​​με τα διαπεραστικά μπλε μάτια σας από ό,τι με άλλα χρώματα ματιών; Τα μπλε μάτια θεωρείται πως δίνουν πολλές φορές μια βαθιά, υπνωτική αίσθηση… Ωστόσο κάθε άτομο ερμηνεύει διαφορετικά τα συναισθήματα που προκαλούν τα μπλε μάτια.

Mob woman aesthetic

Το “Mob woman aesthetic” είναι μία από τις τελευταίες τάσεις του TikTok. Kυκλοφορούν βίντεο που αναφέρονται στην «αισθητική της γυναίκας του όχλου», η οποία θέλει τη γυναίκα να φοράει πολύ μαύρο, όσο το δυνατόν περισσότερο δέρμα, μεγάλα γούνινα παλτό και χρυσά κοσμήματα.

Το Depop, μια εφαρμογή πώλησης μεταχειρισμένων ρούχων, έχει σημειώσει αύξηση στον αριθμό των πωλήσεων για αντικείμενα όπως χρυσούς κρίκους και ρούχα με λεοπάρ, δείχνοντας πώς οι τάσεις μπορούν να έχουν επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο πέρα ​​από τις οθόνες των τηλεφώνων μας.


Silent reviews

Χάρη στην κοινότητα #BookTok, η τάση των σιωπηλών κριτικών έχει κάνει αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δημιουργοί σχολιάζουν τώρα διάφορα προϊόντα χρησιμοποιώντας μόνο τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και τις κινήσεις τους χωρίς να πουν λέξη. Αν και η τάση δημιουργήθηκε αρχικά για κριτικές βιβλίων, έχει πλέον επεκταθεί στο μακιγιάζ, τα ρούχα και άλλα αντικείμενα. Είναι βασικά μια παρωδία κριτικών, η οποία είναι αστεία και έχει ενδιαφέρον να την παρακολουθείς.