To “φαινόμενο του φωτοστέφανου” & η αναζήτηση της ομορφιάς

Η καλή εμφάνιση συνεπάγεται πολύ συχνά αξιοπιστία, αυτοπεποίθηση, οξυδέρκεια και πολλά ακόμη… όλα “καλά”! Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το “φαινόμενο του φωτοστέφανου”.

Η ελκυστική εμφάνιση δεν είναι απλώς το εισιτήριο για μια πολύ καλή “πρώτη εντύπωση” που βοηθάει στην επίτευξη ενός στόχου. Είναι κάτι πολύ παραπάνω γιατί εμπλέκεται σε στερεότυπα και προκαταλήψεις που έχουν τις ρίζες τους πολύ βαθιά. Ο ψυχολόγος Edward L Thorndike το 1920 επινόησε το “φαινόμενο του φωτοστέφανου” που αναφέρεται στο ότι οι άνθρωποι που είναι ελκυστικοί άνθρωποι θεωρούνται πιο αξιόπιστοι και πιο κοινωνικά καταρτισμένοι συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Επίσης, θεωρούνται άνθρωποι με αυτοπεποίθηση και πολλές ικανότητες… Επειδή απλά είναι όμορφοι!

Όμορφος σημαίνει καλός;

Μεγάλη παγίδα η υπεραπλούστευση! Η επιφάνεια έχει πολύ μεγάλη δύναμη και μας οδηγεί πολλές φορές σε πλάνη! Βλέπουμε έναν άνθρωπο που θεωρούμε “άσχημο” και αυτόματα τον θεωρούμε κακό. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό κι όμως ασυναίσθητα συμβαίνει και μάλιστα πολύ πιο συχνά από όσο νομίζουμε. Ένας πολύ όμορφος άνθρωπος είναι πιο δύσκολο να “θεωρηθεί” ως εγκληματίας σε σύγκριση με κάποιον που δεν είναι καθόλου ελκυστικός στα μάτια μας… Είναι δίκαιο; Φυσικά και όχι! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ειδικός σε θέματα ομορφιάς, Jessica DeFino, στο περιοδικό Dazed “αυτή η υπεραπλούστευση του ‘άσχημος’ που σημαίνει ‘κακός’ και του ‘όμορφος’ που σημαίνει ‘καλός’ είναι κάτι που διδασκόμαστε από την παιδική ηλικία”. Με άλλα λόγια έτσι μεγαλώσαμε… για παράδειγμα, στη Χιονάτη και τους επτά νάνους (1937), η κακιά βασίλισσα σχεδιάστηκε αρχικά ως ένας χοντρός χαρακτήρας και μας την παρουσίασαν ως μια άσχημη ηλικιωμένη γυναίκα.

H Αρχαία Ελλάδα και η “καλοκαγαθία”

Κάποιος που θεωρούνταν καλοκάγαθος σημαίνει ότι ήταν καλός – όμορφος και αγαθός. Στην αρχαία Ελλάδα όταν κάποιος είχε καλή εμφάνιση έπρεπε να είναι ενάρετος και ηθικά ακέραιος. Η εξωτερική του εμφάνιση δηλαδή συσχετιζόταν με αρετές, όπως η καλοσύνη. Μια ευγενική φυσιογνωμία παρείχε στοιχεία για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου!

Κάνοντας τις κούκλες επιτέλους πιο φυσικές

Μια ωραία ιδέα που έγινε πράξη είναι το Tree Change Dolls. Η Sonia Singh είχε την ιδέα να μεταμορφώσει παλιές κούκλες κάνοντάς τις πιο φυσικές! Η καλλιτέχνιδα με καταγωγή από την Τασμανία ασχολείται με την ανακύκλωση παλιών κούκλων και δίνει σ΄αυτές μια νέα ζωή και εμφάνιση! Το υπερβολικό μακιγιάζ και η “τελειότητα” εξαφανίζονται και αντικαθίστανται από φυσική ομορφιά – έρχονται στην επιφάνεια φακίδες και χαρακτηριστικά που δεν είναι “πειραγμένα” για να φαίνονται πιο εντυπωσιακά. Και τελικά το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει! Μήπως, λοιπόν, το φυσικό μπορεί να είναι και πολύ εντυπωσιακό;