Η 11η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου του Πάρκινσον.
Μια νέα μελέτη για το Πάρκινσον μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία, καθώς γνωστά φάρμακα για τον διαβήτη φάνηκε πως καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου.
Ειδικότερα, η λιξισενατίδη που ανήκει στη νέα γενιά φαρμάκων, τους αγωνιστές GLP-1R, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με επιστήμονες στη Γαλλία, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον.
Σε μελέτη όπου εξετάστηκαν 156 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα με τη νόσο, διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 που ονομάζεται λιξισενατίδη επιβράδυνε την εξέλιξη των κινητικών συμπτωμάτων που προκαλεί η πάθηση.
Πρόσφατα, η εξενατίδη, που είναι ένα άλλο φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2, φάνηκε επίσης πως βοηθά στην επιβράδυνση της εξέλιξης των κινητικών συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.
Ο Βασίλειος Μάισνερ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπορντό στη Γαλλία, χαρακτήρισε τα ευρήματα συναρπαστικά. Όπως δήλωσε, “Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με την ερμηνεία και τη δυνατότητα εφαρμογής στο τρέχον στάδιο, αλλά είναι πραγματικά ένα πολύ, πολύ σαφές και ισχυρό μήνυμα που δεν έχουμε δει ποτέ παρά μόνο στην κλινική δοκιμή της εξενατίδης”.
Η έρευνα
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, χωρίς κριτήρια. Οι συμμετέχοντες συνέχισαν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο. Η μία ομάδα λάμβανε καθημερινά μια ένεση λιξισενατίδης και η άλλη έκανε έγχυση με ένα εικονικό φάρμακο (placebo).
Μετά από 12 μήνες, όσοι είχαν λάβει λιξισενατίδη δεν εμφάνιζαν καμία επιδείνωση των κινητικών συμπτωμάτων τους. Όσοι όμως είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο, παρουσίαζαν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η λιξισενατίδη δεν επιβραδύνει μόνο τα συμπτώματα, αλλά επιπρόσθετα προστατεύει τον εγκέφαλο από την απώλεια νευρώνων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό όσων έλαβαν λιξοδενατίδη (σχεδόν οι μισοί) ανέφεραν ναυτία και το 13% ανέφεραν έμετο.
info
– To σύνδρομο Πάρκινσον περιγράφηκε από τον James Parkinson το 1817.
– Mε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νόσος του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA). Την ίδια χρονιά δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», για να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.
– Κάθε χρόνο περίπου 50.000 άτομα διαγιγνώσκονται με νόσο Πάρκινσον.