Δρ. Δημήτριος Ζάμπογλου: “Η ηγεσία απαιτεί δράση, περιέργεια και αντοχή”

Ο Δρ. Δημήτριος Ζάμπογλου, γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας, συγγραφέας και ιδρυτής του “Zamboglou Family Foundation”, που στηρίζει παιδιά από μη προνομιούχες οικογένειες μέσω χορηγιών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να σπουδάσουν στις επιστήμες και τις τέχνες, δίνει τις προσωπικές του απαντήσεις μέσω του βιβλίου του «Γίνε ο ηγέτης του εαυτού σου».
Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2024 από τις Εκδόσεις “Διάνοια” σε Ελλάδα και Κύπρο, με τη λογοτεχνική επιμέλεια της γνωστής παρουσιάστριας Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του ο Δρ. Δημητριος Ζάμπογλου παραχώρησε συνέντευξη στο Say Yes to the Press.

Κάθε βιβλίο είναι ο προορισμός ενός ταξιδιού. Μιλήστε μας για το δικό σας. Πώς φτάσατε στο «Γίνε ο ηγέτης του εαυτού σου»;

Πάντα πίστευα ότι η γνώση δεν πρέπει μόνο να συσσωρεύεται αλλά και να μοιράζεται. Στο μυαλό μου, πάντα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για την ηγεσία, αλλά όπως κάνω σε όλα στη
ζωή μου, δεν θα ήταν ένα τυπικό βιβλίο. Έπρεπε να βρούμε ένα συναρπαστικό και ενδιαφέρον κόνσεπτ και να το διαμορφώσουμε έτσι ώστε να το διαβάσουν μόνο όσοι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν πραγματικά τη ζωή τους.
Έτσι, όταν ενώσαμε τα κομμάτια του παζλ και με τη βοήθεια αρκετών ανθρώπων όπως η Βίκυ Χατζηβασιλείου και ο Χάρης Σιανίδης, για να αναφέρω λίγους, και μετά από περισσότερα από τρία χρόνια, δημιουργήσαμε ένα βιβλίο που ακόμα κι εγώ ο ίδιος περίμενα να κυκλοφορήσει για να το διαβάσω.

Δημήτρης Ζάμπογλου – Βίκυ Χατζηβασιλείου – Αλέξανδρος Τσινιάς

Μία φράση από το βιβλίο σας που έρχεται συχνά στο μυαλό σας και θεωρείτε πως σας αγγίζει περισσότερο σε αυτή τη φάση της ζωής σας είναι…

Αυτό χρειάζεται ένα συναγερμό για spoiler!
Αληθινά εκτιμώ το τελευταίο συμπέρασμα. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι αληθές. Η έννοια του χρόνου είναι πεπερασμένη. Επομένως, ακόμα κι αν δεν έχουμε πολύ, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό.
Άρα, ας διαθέσουμε τον χρόνο μας για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.
Παραθέτω και μία παράγραφο από το βιβλίο «Γίνε ο ηγέτης του εαυτού σου»: «Ως θνητοί γνωρίζουμε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι είναι αξιοποιήσιμος. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος για τον οποίο, όπως ακριβώς και οι χαρακτήρες των μύθων, να μην φέρουμε εις πέρας τις αναζητήσεις, τους άθλους, τους στόχους μας».

Η πολυτιμότερη συμβουλή που σας έδωσαν είναι…
Από την οπτική γωνία της ηγεσίας, «εάν είστε ο καλύτερος στον τομέα σας, θα είστε πάντα πάρα πολύ πλούσιοι». Μπορεί να ακούγεται σύντομο, αλλά είναι πολύ βαθύ σε πολλά επίπεδα.

Ποιο είναι το μότο σας;
Το μότο μου ήταν πάντα το ίδιο με αυτό του Paulo Coelho, «Τα όνειρα δεν διαπραγματεύονται».

Να το πιστέψουμε, λοιπόν; Μπορούμε όλοι να γίνουμε ηγέτες;
Κανένα βιβλίο για ηγεσία δεν έχει όλες τις απαντήσεις. Αυτό το βιβλίο αναφέρει μάλιστα ότι αν είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε, τότε μπορούμε, και η ηγεσία το απαιτεί αυτό. Απαιτεί αυτογνωσία, κατανόηση πού ήμασταν, πού βρισκόμαστε τώρα και πού θέλουμε να πάμε.
Επίσης, η έννοια της ηγεσίας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν διαφορετικούς στόχους και πολλοί θέλουν να ζήσουν νέες εμπειρίες. Η ηγεσία απαιτεί δράση, περιέργεια και αντοχή. Για να γίνω πιο σύντομος, η απάντηση είναι «ναι».

info
Ο Δρ. Δημήτριος Ζάμπογλου έχει εμφανιστεί στο εξώφυλλο του Forbes και έχει λάβει διάφορα βραβεία και διακρίσεις, όπως το «Arabian Business 40 under 40» και το «Square Mile 30 under 30».
Το διδακτορικό του στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική στο King’s College έλαβε υποτροφία όχι μόνο από το Πανεπιστήμιο, αλλά και από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Amazon και η Microsoft.
Έγινε ο πρώτος Κύπριος που εντάχθηκε στο Young Leaders Circle (YLC) του Milken Institute, οδηγώντας τον σε σειρά διευθυντικών θέσεων σε κάποιους από τους μεγαλύτερους online brokers στον κόσμο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο, αντί να παρουσιάζει μια σειρά από περαιτέρω προβλήματα προς εξέταση, προτρέπει τον αναγνώστη να δραστηριοποιηθεί και να βρει λύσεις. Μέσα από μια σειρά απλών ασκήσεων που λύνονται με διασκεδαστικό τρόπο, βοηθάει τον αναγνώστη να εξετάσει τις προσωπικές του ηγετικές επιλογές και δεσμεύσεις και να αρχίσει να δομεί την επόμενη κίνηση του.
Ο πυρήνας του βιβλίου προέρχεται από τη διδακτορική διατριβή του Δρα Ζάμπογλου στο King’s College του Λονδίνου, κατά την οποία ερευνούσε εμπόρους με υψηλές αποδόσεις και
χρηματοοικονομικές αγορές. Η έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά των εμπόρων, σε συνδυασμό με τους αγαπημένους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας όπως ο Ηρακλής, ο Ίκαρος και ο Μινώταυρος, δημιουργεί χαρακτήρες με τους οποίους ο κάθε ένας μπορεί να ταυτιστεί.
«Κάθε όνειρο, ανεξαρτήτως πόσο μικρό ή μεγάλο είναι, μπορεί να επιδιωχθεί», τονίζει ο Δρ. Ζάμπογλου, επισημαίνοντας πως αυτό το βιβλίο δεν περιμένει από τον αναγνώστη να έχει κάποιο ταλέντο, καθώς, όπως ο ίδιος σημειώνει, «είναι υποκειμενικό και μεταβλητό ανάλογα με τις περιστάσεις».
«Για μένα, το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν οδηγό. Αν ο αναγνώστης αποφασίσει ότι θέλει να αλλάξει τη ζωή του, τότε μόνο μπορεί να επιδιώξει να το διαβάσει», σημειώνει ο συγγραφέας.