Υπάρχει μια απλή τεχνική που είναι αποτελεσματική όταν είμαστε θυμωμένοι. Σύμφωνα με έρευνα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γράψουμε τα συναισθήματά μας σε χαρτί και μετά να το πετάξουμε!
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, και αναφέρεται στη συσχέτιση του γραπτού λόγου με τον περιορισμό του θυμού. “Περιμέναμε ότι η μέθοδός μας θα καταπνίξει τον θυμό σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, μείναμε έκπληκτοι που ο θυμός εξαλείφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Nobuyuki Kawai, από το Graduate School of Informatics του πανεπιστημίου της Ναγκόγια.
Ο Kawai και ο μεταπτυχιακός φοιτητής του, Yuta Kanaya, έδωσαν οδηγίες σε 57 φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα να μοιραστούν τις σκέψεις τους για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι το γραπτό τους θα αξιολογηθεί από διδακτορικό φοιτητή.
Οι διδακτορικοί φοιτητές είχαν την οδηγία να βαθμολογούν σταθερά τους συμμετέχοντες χαμηλά ως προς την ευφυΐα, το ενδιαφέρον, τη φιλικότητα, τη λογική και τον ορθολογισμό, ανεξάρτητα από τις απαντήσεις που είχαν δώσει.
Μάλιστα, προκειμένου να προκαλέσουν περισσότερο τους συμμετέχοντες, έγραψαν το ίδιο προσβλητικό σχόλιο στα φύλλα απαντήσεών τους: “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος θα σκεφτόταν έτσι. Ελπίζω αυτό το άτομο να μάθει κάτι όσο είναι στο πανεπιστήμιο”. Στη συνέχεια έδωσαν στους συμμετέχοντες τα φύλλα με τα σχόλια στις απαντήσεις τους, και τους ζητήθηκε να γράψουν τις σκέψεις τους και να προσδιορίσουν τι πυροδότησε τα συναισθήματά τους. Μετά ζητήθηκε σε κάποιους να πετάξουν το χαρτί σε έναν κάδο απορριμμάτων ή να το κρατήσουν σε ένα αρχείο. Σε μια άλλη ομάδα όμως δόθηκε η δυνατότητα να το καταστρέψει ή να το βάλει σε πλαστικό κουτί.
Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα θυμού των ατόμων που πέταξαν το χαρτί τους στον κάδο απορριμμάτων ή το τεμάχισαν επέστρεψαν στο αρχικό επίπεδο μετά την απόρριψη του χαρτιού. Οι συμμετέχοντες που κράτησαν ένα έντυπο αντίγραφο με το προσβλητικό σχόλιο παρουσίασαν μόνο μια μικρή μείωση στον συνολικό τους θυμό.