Επηρεάζει η προσωπικότητα την υγεία μας;

Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι η προσωπικότητά μας μπορεί να παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της κατάστασης της υγείας μας; Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism όσοι βλέπουν τη ζωή με απαισιοδοξία τείνουν να έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι με προσωπικότητα τύπου D, συχνά παρουσιάζουν υποθυρεοειδισμό. Η συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν είναι σε θέση να παράγει επαρκή ποσότητα συγκεκριμένων και απαραίτητων ορμονών που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, επιβραδύνονται οι μεταβολικές εργασίες του σώματος.

Tι είναι η προσωπικότητα τύπου D

Ο τύπος προσωπικότητας D επισημάνθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90 από τον Βέλγο ψυχολόγο και ερευνητή Johan Denollet. Το γράμμα “D” (distressed) αναφέρεται σε ένα σύνολο χαρακτηριστικών προσωπικότητας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: θλίψη, απαισιοδοξία, φόβο απόρριψης και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Είναι σύνηθες τα άτομα με προσωπικότητα D να είναι πολύ ανήσυχα και μοναχικά.

Υποθυροειδισμός, θεραπεία και αρνητικά συναισθήματα

Η ερευνητική ομάδα έθεσε ερωτήσεις στους συμμετέχοντες για να κατανοήσει σε βάθος την ποιότητα ζωής τους. Όπως φάνηκε ορισμένοι ασθενείς ήταν δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματα της θεραπείας τους. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα άτομα με υποθυρεοειδισμό και προσωπικότητα τύπου D είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πιο αρνητικά αποτελέσματα της θεραπείας από ό,τι τα άτομα χωρίς προσωπικότητα τύπου D. Όπως εξηγούν: “Θεωρούμε ότι υπάρχουν δύο πιθανές ερμηνείες, οι οποίες μπορεί να μην είναι αμοιβαία αποκλειόμενες: η προσωπικότητα τύπου D και ο υποθυρεοειδισμός μοιράζονται παρόμοια υποκείμενα αίτια ή τα άτομα με προσωπικότητα τύπου D μπορεί να αντιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της θεραπείας πιο αρνητικά”. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα άτομα με υποθυρεοειδισμό που είχαν προσωπικότητα τύπου D παρουσίαζαν πολύ υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, δυσαρέσκειας με τη θεραπεία, επίμονων συμπτωμάτων και κακής ποιότητας ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μήπως είσαι τύπος D;

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την προσωπικότητα τύπου D και την πιθανή της συσχέτιση με τους κινδύνους για τη σωματική υγεία, ερευνητές ανέπτυξαν μια τυπική αξιολόγηση που σχεδιάστηκε με σκοπό να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων με χαρακτηριστικά προσωπικότητας τύπου D που αναφέρονται ως Κλίμακα τύπου D-14 (DS14).

Ας δούμε αναλυτικά…

Τι είναι η κοινωνική αναστολή

Οι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, γιατί φοβούνται την απόρριψη ή την αρνητική κριτική. Επιπλέον, έχουν την τάση να μην εμπιστεύονται σε κοινωνικές καταστάσεις.

Τι είναι η αρνητική συναισθηματικότητα

Οι άνθρωποι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα και είναι ευάλωτοι. Όμως, δεν διακρίνονται από εξωστρέφεια κι έτσι δεν επιθυμούν να εκφράσουν ό,τι νιώθουν ακόμα και αν υποφέρουν.

Τι είναι η συμπεριφορική αναστολή

Κάθε νέα κατάσταση φοβίζει πολύ ορισμένους ανθρώπους και απομακρύνονται επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές. Έτσι, μπορεί να εμφανίσουν αγχώδεις διαταραχές.

Πάμε τώρα να δούμε τι αποκαλύπτει το σχήμα προσώπου για τον χαρακτήρα μας

Ένα νέο τεστ προσωπικότητας έχει γίνει viral επειδή μπορεί να αποκαλύψει μυστικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων ανάλογα με το σχήμα του προσώπου τους.

Οβάλ σχήμα προσώπου
Τα άτομα με οβάλ σχήμα προσώπου έχουν την ικανότητα να κάνουν τους άλλους να νιώθουν άνετα ανά πάσα στιγμή. Συχνά αυτό γίνεται εμμονή, καθώς προσπαθούν πάντα να λένε τα τα σωστά πράγματα την κατάλληλη στιγμή.

Ορθογώνιο σχήμα προσώπου

Είναι λογικά άτομα και σκέφτονται πολύ! Δεν τους αρέσει να μιλάνε για τα συναισθήματά τους και χαρακτηρίζονται από συνέπεια και εργασιομανία.

Πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς

Έχουν μεγάλη εσωτερική δύναμη. Συχνά είναι πεισματάρηδες και προσπαθούν να παρασύρουν τους άλλους. Έχουν ισχυρή διαίσθηση και είναι δημιουργικοί άνθρωποι.

Στρογγυλό σχήμα προσώπου

Αυτά τα άτομα είναι δοτικά και ευγενικά. Συχνά βάζουν τον εαυτό τους όμως σε δεύτερη μοίρα με αποτέλεσμα να μην παίρνουν αυτό που περιμένουν και να απογοητεύονται.

Τετράγωνο σχήμα προσώπου

Έχουν πολύ μεγάλη αντοχή και ενέργεια. Εργάζονται πολύ σκληρά και αναλαμβάνουν δύσκολα έργα.

Πρόσωπο σε σχήμα ρόμβου

Αυτά τα άτομα θέλουν να έχουν τον έλεγχο και δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια. Μπορεί να παρεξηγούνται λόγω του αιχμηρού λόγου τους.