Μελέτη σοκ συνδέει τα μικροπλαστικά με την εξάπλωση του καρκίνου στους ανθρώπους

Σειρά ερευνών τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι τα μικροπλαστικά, μικροσκοπικά σωματίδια που αποσπώνται από πλαστικά υλικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στην
καθημερινότητά του, εισέρχονται με διάφορους τρόπους στον οργανισμό του ανθρώπου και αποτελούν πιθανή εστία κινδύνων για την υγεία του.

Μια νέα σχετική έρευνα δημιουργεί όμως σοβαρές ανησυχίες αφού τα ευρήματά της δείχνουν ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να διατηρούνται πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο πίστευαν οι επιστήμονες μέσα στον οργανισμό των ανθρώπων μέχρι σήμερα και μάλιστα να συμβάλλουν στην εξάπλωση του καρκίνου όταν βρίσκονται μέσα σε όγκους.
Οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Chemosphere» παρουσίασαν τη μελέτη τους στην οποία χρησιμοποίησαν καρκινικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες.

 

Τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά (MNPs) εισέρχονται συνήθως στο σώμα μέσω της εισπνοής και ελαφρώς σπανιότερα μέσω της κατανάλωσης τροφών και ποτών. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα μικρότερα MNP τα οποία έχουν διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα και βρίσκονται ανάμεσα στα άλλα σε πλαστικά μπουκάλια νερού είναι πιο επεμβατικά από τα μεγαλύτερα σωματίδια. Μελέτες σε κύτταρα και ποντίκια που έχουν
αναπτυχθεί στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι τέτοια σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν στις κυτταρικές μεμβράνες, να συσσωρευτούν στα κύτταρα και να προκαλέσουν κυτταρικό στρες.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο τα MNP συσσωρεύονται στα κύτταρα είναι ελάχιστα κατανοητός. Η νέα μελέτη έδειξε ότι τα MNP μπορούν να περάσουν από ένα κύτταρο
στην επόμενη γενιά του όταν το κύτταρο διαιρείται στα δύο. Επιπλέον, τα πλαστικά δεν δείχνουν σημάδια αποβολής από τα κύτταρα.
Για να το μελετήσουν αυτό, οι ερευνητές εξέθεσαν διάφορα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου σε διαφορετικά μεγέθη MNP. Οι ερευνητές αποφάσισαν να εστιάσουν στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου επειδή όπως είπαν η συχνότητα της νόσου σε αυτά έχει
αυξητικό ρυθμό και εξέτασαν συγκεκριμένα το πολυστυρένιο μια από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες πλαστικές ύλες.
Τοποθέτησαν στα πλαστικά σωματίδια φθορίζοντα μόρια και τα παρακολούθησαν.
Διαπίστωσαν ότι το μέγεθος των σωματιδίων υπαγόρευε αν συσσωρεύονται στα κύτταρα. Σωματίδια με διάμετρο 10 μικρομέτρων, το μεγαλύτερο στη μελέτη, δεν μπορούσαν να εισέλθουν στα κύτταρα, ενώ μικρότερα σωματίδια εισήλθαν και συσσωρεύτηκαν.
Οι ερευνητές στη συνέχεια διερεύνησαν τι συνέβη με αυτά τα μικροπλαστικά όταν διαιρέθηκαν τα καρκινικά κύτταρα. Βρήκαν ότι τα σωματίδια κατανεμήθηκαν μεταξύ των πρόσφατα διαιρεμένων κυττάρων και παρατήρησαν ότι τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε MNP ήταν πιο κινητικά από εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί.

Η ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να μεταναστεύουν τα βοηθά να εξαπλωθούν σε νέες θέσεις στο σώμα ή να κάνουν μεταστάσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε μικρά MNP μετανάστευσαν γρηγορότερα από τα μη εκτεθειμένα κύτταρα, υπονοώντας ότι τα MNP μπορεί να βοηθήσουν στην τροφοδότηση της μετάστασης του καρκίνου.
Για να κατανοήσουν περαιτέρω πώς συσσωρεύονται τα MNP, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές μικροσκοπίας για να δουν ποιο μέρος του κυττάρου απορροφά αυτά τα σωματίδια.
Μικρά MNPs συσσωρεύονται σε λυσοσώματα, δομές που λειτουργούν ως απόρριψη σκουπιδιών ενός κυττάρου και συνήθως διασπούν ξένα σωματίδια όπως τα βακτήρια.
Ωστόσο, τα λυσοσώματα δεν αποδόμησαν τα MNPs.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
«Είμαστε περιτριγυρισμένοι από πλαστικά. Για να μειώσουμε τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον μας, πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση πλαστικών δραματικά» κατέληξαν οι ερευνητές.
Αυτή η επιμονή των πλαστικών σωματιδίων δεν ήταν περίεργη είπαν οι ερευνητές «καθώς το ανθρώπινο σώμα δεν έχει μεταβολικές διεργασίες για να διασπάσει τα σωματίδια».

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ