Μια μέρα αφιερωμένη στους καλύτερους φίλους μας!

Η 4η Απριλίου είναι πλέον μια διαφορετική μέρα για τα σχολεία, καθώς καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας και θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας, μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Η 4η Απριλίου είναι όμως και η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τις φιλοζωικές οργανώσεις της Ολλανδίας για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με την τύχη των εκατοντάδων εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που εκτιμάται ότι ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Σήμερα λοιπόν θα πραγματοποιηθούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, ενημερώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων.

Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να βγούμε από τον ανθρωποκεντρικό τρόπο που βλέπουμε τα πάντα γύρω μας. Σε αυτό άλλωστε καταλήγουν οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής: πρέπει να απομακρυνθούμε από τον ανθρωποκεντρισμό και να ενδιαφερθούμε για όλα τα όντα του πλανήτη, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους. Τα έμβια όντα δεν πρέπει να καλύπτουν τις ανθρώπινες ανάγκες… Η συμπερίληψη της ηθικής για τα ζώα, η άμβλυνση της διχοτόμησης ανθρώπου-ζώου καθώς και της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη με τον άνθρωπο είναι βαρύνουσας σημασίας.

Ήξερες ότι…

Στη χώρα μας τα αδέσποτα ζώα αποτελούν μέρος του τοπίου, αστικού και μη, ενώ ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 3.000.000 (γάτες και σκύλοι).

Ένας θηλυκός σκύλος αποκτά αναπαραγωγική ικανότητα στην ηλικία των 7 μηνών, και μπορεί να γεννήσει μέχρι και 3 φορές τον χρόνο. Σε κάθε γέννα έχουμε κατά μέσο όρο 6 με 7 κουτάβια.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα του 2021, το 14% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχει κατοικίδιο σκύλο ενώ το 13% έχει γάτα.