Μήπως τρως… συναισθηματικά;

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μας οδηγούν στο φαγητό και δεν έχουν να κάνουν με την πείνα…

Μπορεί να είναι προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, οικονομικά προβλήματα, στρες… πολλά μας οδηγούν στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας μας αυτόματα, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε.

Το συναισθηματικό φαγητό θα λέγαμε ότι είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης δυσάρεστων συναισθημάτων που βιώνουμε. Το συναισθηματικό φαγητό μπορεί μας κάνει να τρώμε χωρίς καν να το σκεφτόμαστε, παρορμητικά. Φυσικά αυτό έχει ως συνέπεια να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από όση χρειαζόμαστε. Το συναισθηματικό φαγητό τις περισσότερες φορές δεν είναι ωφέλιμο, γιατί περιλαμβάνει ανθυγιεινά τρόφιμα. Τείνουμε να επιλέγουμε εύκολο και γρήγορο φαγητό που μας χαρίζει απόλαυση στη στιγμή. Τρόφιμα που μας φορτώνουν με θερμίδες και τα επιλέγουμε με μόνο κριτήριο τη γεύση. Τα πράγματα είναι απλά: Έντονα συναισθήματα, έντονη παρόρμηση και έφοδος όπου υπάρχει κάτι πολύ νόστιμο για τα δικά μας γούστα. Σας έχει συμβεί να μην έχετε καθόλου καλή διάθεση και ξαφνικά να αισθάνεστε ότι πεινάτε πολύ; Να θέλετε οπωσδήποτε κάτι γλυκό ή αλμυρό και γρήγορα… αλλά ποτέ μια μαρουλοσαλάτα; Αν αυτό σας συμβαίνει πολύ συχνά – σχεδόν καθημερινά κάτι πρέπει να κάνετε.

Πάμε να δούμε τα red flags που μπορεί σταδιακά να μας κάνουν να ελέγξουμε την παρόρμηση.

Παρατηρήστε πότε καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα τροφίμων που δεν σας ωφελούν. Συμβαίνει πρώτιστα όταν είστε απογοητευμένοι, αναστατωμένοι, θυμωμένοι ή όταν κάτι σας προκάλεσε ένα έντονο αρνητικό συναίσθημα. Όταν μας συμβαίνει αυτό δεν καταναλώνουμε απλώς μεγάλη ποσότητα φαγητού αλλά τρώμε με μεγάλη ταχύτητα, σαν να βιαζόμαστε. Και μετά; Μετά πολλές φορές ντρεπόμαστε, γιατί το συναισθηματικό φαγητό είναι… ένοχο! Δεν είναι κάτι για το οποίο υπερηφανευόμαστε ή νιώθουμε καλά. Παρατηρήστε και αυτό: είναι συγκεκριμένες οι τροφές που θέλουμε να καταναλώσουμε όταν πρόκειται για συναισθηματικό φαγητό: το junk food είναι ο πρωταγωνιστής! Σκεφτείτε ποιες είναι οι ένοχες δικές σας απολαύσεις…

Πάντως, αν νιώθετε ότι είστε μόνοι, να ξέρετε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε πως 1 στους 5 Αμερικανούς καταφεύγει συστηματικά σε συναισθηματικό φαγητό. Πέρα από τα συναισθήματα του θυμού και της στενοχώριας, πρέπει να ξέρουμε ότι “εχθρός” μας είναι και η ανία. Όταν βαριόμαστε καταφεύγουμε συχνά στο φαγητό που θα μας προσφέρει γρήγορη ευχαρίστηση. Το ίδιο συμβαίνει και όταν βιώνουμε μια έντονη ανησυχία.

Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι;
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη συναισθηματική υπερφαγία από τους άντρες. Ακόμη, οι λευκοί είναι επίσης πιο επιρρεπείς. Υπάρχει και κάτι καλό: Με το πέρασμα του χρόνου σύμφωνα με έρευνες όλο και μικρότερη είναι η συχνότητα κατανάλωσης συναισθηματικού φαγητού.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας;
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται πλευρικός υποθάλαμος είναι πιθανό να αυξήσουν την πιθανότητα συναισθηματικής υπερφαγίας όταν έχουμε πολύ στρες. Υπάρχουν επίσης κάποια τρόφιμα που προκαλούν εθισμό.

Μπορούμε να βάλουμε φρένο;
Σίγουρα οι ειδικοί μπορούν βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μια κατάσταση που μπορεί πρόσκαιρα να μας χαρίζει μικρές στιγμές απόλαυσης, όμως οι επιπτώσεις είναι δυσανάλογες. Ωστόσο, μπορούμε να οπλιστούμε με αποφασιστικότητα και να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση. Πώς; Αρχικά η γυμναστική είναι σύμμαχός μας! Όταν νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα μπορούμε να καταφύγουμε στην άσκηση για να διαχειριστούμε καλύτερα το στρες και όχι μόνο.

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείτε τον εαυτό σας και τη συμπεριφορά σας! Δηλαδή, να ξέρετε πότε πραγματικά πεινάτε αλλά και αν έχετε χορτάσει. Μην τρώτε παραπάνω από όσο χρειάζεστε. Επίσης, φροντίστε να μην τρώτε γρήγορα, να έχετε αυτοέλεγχο. Είναι προτιμότερο να τρώτε μικρές μπουκιές και αργά. Και φυσικά όταν καταφεύγετε στο ψυγείο γιατί να είναι τόσο εύκολο να πάρετε προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά; Μήπως θα ήταν καλύτερο να έχετε εύκολη πρόσβαση και σε υγιεινά σνακ; Τα αγαπημένα σας λαχανικά, ξηροί καρποί, φρούτα και σνακ που είναι νόστιμα αλλά ωφελούν τον οργανισμό μας αξίζει να είναι στις πρώτες μας επιλογές. Δεν συμφωνείτε;